karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Groenten uit eigen tuin

Groente en fruit uit eigen moestuin zijn het allerlekkerst. Want je weet zeker dat ze met liefde zijn geteeld. En je weet ook zeker dat er geen gif op zit als het er zelf niet op gespoten hebt.

moestuin-groenteFinancieel voordelig is eten uit eigen tuin natuurlijk ook. Tenminste, voor mensen die voldoende tijd hebben. Want het vergt veel tijd om de grond te bewerken en bemesten, om te zaaien of poten, te gieten, wieden, verzorgen, oogsten, schoonmaken en bewaren.

Oogst uit eigen moestuin komt vaak ook met grote golven tegelijk. Snel verwerken om te bewaren is dan nodig, of je moet veel weggeven. Tips voor het verwerken van de oogst staan onder meer bij Petra.
Heel veel info over het kopen of kweken van kruiden staat bij de Cruydthof.
Wie zoek naar oud-Hollandse recepten, kan terecht bij Hollandsepot.

Weggeven of samen van genieten

Een rijke oogst geeft de mogelijkheid om bijvoorbeeld veel potjes jam te maken van vruchten. Lekker om thuis van te eten, en erg leuk om af en toe een potje van weg te geven.
Ook leuk: verzorg een groentebarbecue. Maak spiesjes van allerlei groenten, met wat kruiden erbij en geniet er met vrienden of buren van.

Paddestoelen

Wie zelf paddestoelen wil verzamelen, doet er goed aan zeker te weten dat het om eetbare soorten gaat, en niet om giftige varianten. Bij Johans Tuin staan veel duidelijke foto's van bruikbare soorten.

Tot slot een bijzonder tip voor mensen met bijvoorbeeld rsi ('computermuisarm') of een andere lichte handicap. Recepten die met zo'n hindernis toch goed te doen zijn, vind je bij Jeanne Doomen.