karnemelk-roze
karnemelk is gezond
 • Veel minder kinderziektes dankzij goede voeding

  gezondevoedingElke maand ongeveer twee weken ziek waren de kinderen die werden gezien door kinderarts Ellen van de Gaag. Een duidelijke oorzaak was er niet. De kinderarts sprak met de ouders en samen lieten ze de kinderen veel meer groene groenten eten, net als volle melk, roomboter en wat rundvlees. En kijk eens aan: een half jaar later waren ze nog maar vijf dagen per maand ziek of snotterig.

 • Minder suiker en zout, het kán gewoon

  hakgroenten zonder suiker zoutVoedingsmiddelenfabrikanten doen vaak moeilijk over het verminderen van de hoeveelheden suiker of zout in hun producten. 'Dat pikken consumenten niet', luidt dan het verweer. Maar Hak, fabrikant van groenten in glazen potten, doet het gewoon, en fors ook. Voortaan zit in veel groenten tot 30% minder suiker en tot 40% minder zout. En vier traditionele producten bevatten helemaal geen toegevoegde suiker en zout meer.

 • Koken met kids

  Koken voor je kinderen - dat móet natuurlijk. En kan, als onderdeel van de opvoeding, ook heel leuk zijn. Maar: veel kinderen 'lusten niks'. Of willen niks, of vinden het vies. Jammer maar helaas.
  Vaders en moeder, er is hoop: raadpleeg onderstaande tips hoe koken voor en met kinderen leuk kan zijn.

 • Kinderen eten meer fruit

  Tussen alle berichten over obesitas en voedselschandelen eindelijk eens goed nieuws: kinderen eten meer fruit. Vergeleken met vijf jaar geleden liefst 20% méér. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM, dat bedoeld is als onderdeel van de nieuwe Voedselconsumptiepeiling.

 • Hoe maak je van 'gezonde keuze' een gewoonte?

  gezonde snack'Het smaakt zo lekker' of 'het kraakt zo lekker' of 'het ziet er zo lekker uit' zijn vaak redenen om te kiezen voor een snackje om nú de honger of lekkere trek te stillen. Je mond en maag maken die keuze. Terwijl het hoofd eigenlijk weet: je kunt beter kiezen voor een stukje fruit of een andere gezond snack. Hoe krijg je dit voor elkaar: van de gezonde keuze een gewoonte maken? 'Dat gaan we uitzoeken', zei onlangs de Wageningse professor Liesbeth Zandstra.

 • Heinz aangeklaagd voor te zoete kleutervoeding

  Voedingsconcern Heinz is in Australië aangeklaagd voor misleiding. Kleutervoeding van dit merk zou ’99 % fruit en groente’ bevatten, terwijl er 60 % suiker in zat. Heinz heeft in afwachting van een rechtszaak de producten uit de markt genomen.

 • Baby lust heus wel groente

  babyhapjeBaby’s eerste ‘echte’ eten is vaak een fruithapje - dat smaakt meestal lekkerder (= zoeter) dan groente. Maar het is helemaal niet verkeerd als de ouders even volhouden en hun kleintje eerst alleen groentehapjes geven. Dat levert een peuter op die makkelijker groente eet. En daarmee is de eerste gezondheidswinst voor een heel leven alweer behaald.

 • 'Laat baby vanaf 4 maanden hapjes proeven en eten'

  Voor baby's is het heel gezond om al vrij snel kennis te maken met 'hapjes', vast voedsel dus. Dat kan al vanaf dat ze vier maanden oud zijn. 'Dan staat een kind open voor nieuwe smaken. Na het eerste jaar wordt dat al minder', meent Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid. Hapjes lijken ook te beschermen tegen het ontstaan van allergieën, zegt hij in een artikel op Gezondheidsnet.