‘Voedingsindustrie moet stoppen met praatjes’

De voedingsindustrie moet stoppen met het verkopen van loze praatjes. Dat vinden heel veel mensen, maar het is ook de mening van de voorzitter van de branchevereniging van voedingsbedrijven. Helaas zei de voorzitter, Bas van den Berg, dat op 19 oktober 2017 bij zijn afscheid als voorzitter, en bovendien ‘deels op persoonlijke titel’.

Volgens Van den Berg komen verkopers en marketeers te veel aan het woord. Hij pleitte ervoor dat de topmannen hun verantwoordelijkheid nemen. Zo kan er leiderschap ontstaan dat zorgt voor een ‘eerlijk, gezond, echt en duurzaam assortiment.’

Belgen eten veel meer groente dan Nederlanders

biologische groente kopenBinnen Europa mogen Nederlanders en Belgen veel op elkaar lijken, als het gaat om groente eten verschillen zij juist het meeste van elkaar. In Nederland eet slechts 26% van de mannen dagelijks groente en/of fruit, in België 70%. Vrouwen eten iets meer groente en fruit, maar het verschil is ook hier groot: 32 om 73%.

Lees meer...

Concrete tips om gezonder te eten

Gezonder gaan eten - hoe doe je dat nou in de praktijk?
Een sterk advies en en blijft om het samen te doen met een partner, of met vrienden of vriendinnen. Maar dan nog - wat doe je wel, wat doe je niet? Het Vlaamse voedingsinstituut Nice heeft 28 concrete tips, en noemt die gemakshalve ‘concrEETtips’.

Liefdesappel - sappig en gezond

tomaat in de vorm van een hartLiefde is minstens net zo goed voor de gezondheid als groente en fruit. En in principe nog altijd gratis ook! Geef je Valentijn met liefde een tomaat. Een oude benaming daarvoor is ’liefdesappel’. Omdat een tomaat de lust opwekt? Twijfelachtig. Het Italiaanse ‘pomodoro’ (tomaat) komt weliswaar van ‘pomo d’amore’ (liefdesappel), maar dat is een vrolijke verbastering van ‘pomo dei Mori’, ofwel: appel van de Moren (= Noord-Afrikanen).

Lees meer...

Nationale VoedselTop: veel fraaie voornemens

Heden, 26 januari 2017, was de Nationale Voedseltop, met 150 ‘invloedrijke beslissers’ uit overheid, bedrijfsleven, wetenschap en maatschappelijke organisaties. Doel was af te spreken wat ze de komende 5-10 jaar gaan doen om ons voedsel veiliger, gezonder en duurzamer te maken. En, eh, tja, daar rolde een vrij vage slotverklaring uit, vol met goede bedoelingen.

Lees meer...

Een goed en gezond nieuwjaar !

Gezond2017

Proost met het wonderdrankje water

smaakwaterTijdens de kerstdagen zullen er, zeker rondom het eten, veel alcoholische drankjes genuttigd worden. Dat smaakt meestal goed, stimuleert de stemming en is niet ongezond - mits met mate gebruikt. Maar vrolijk en lekker klinken kan ook met water, in allerei soorten en smaken. Dat heeft ook de frisdrankenindustrie in de gaten.

Lees meer...

Rabobank: voedsel blijft goedkoop in 2017

De prijzen voor de meeste basis-voedselproducten zullen volgend jaar op een laag niveau blijven, schrijft de Rabobank in zijn ‘Global Outlook 2017’. Alleen vlees en zuivel worden mogelijk iets duurder. Deze verwachting betreft globale wereldmarktprijzen - consumentenprijzen kunnen om diverse redenen tijdelijk wel hoger of lager uitvallen.

Lees meer...

Een overvloed aan voedselmeetings

Vandaag, 12 oktober 2016, start de tweede Dutch Agri Food week. Met meer dan honderd evenementen over voeding, door het hele land. Met veel Engelse termen, ofschoon het een puur Nederlandse aangelegenheid is. En deze bijzondere week duurt precies 14 dagen, dus tot en met 25 oktober.

Lees meer...

Voor 5e jaar Food Revolution Day

FoodRevolutionDay 2016Food Revolution Day viert vandaag zijn eerste lustrum. Voor de 5e keer is er op de derde vrijdag van mei extra aandacht voor goede voeding. De focus ligt op samen koken en goed, vers en voedzaam eten voor alle kinderen van de hele wereld. Dit alles naar een idee van de Britse tv-kok Jamie Oliver.