homeblog

Een heel goed 2018

Wij wensen iedereen een heel gezond, gelukkig en gezellig jaar!

 oliebolappelzon

‘Voedingsindustrie moet stoppen met praatjes’

De voedingsindustrie moet stoppen met het verkopen van loze praatjes. Dat vinden heel veel mensen, maar het is ook de mening van de voorzitter van de branchevereniging van voedingsbedrijven. Helaas zei de voorzitter, Bas van den Berg, dat op 19 oktober 2017 bij zijn afscheid als voorzitter, en bovendien ‘deels op persoonlijke titel’.

Volgens Van den Berg komen verkopers en marketeers te veel aan het woord. Hij pleitte ervoor dat de topmannen hun verantwoordelijkheid nemen. Zo kan er leiderschap ontstaan dat zorgt voor een ‘eerlijk, gezond, echt en duurzaam assortiment.’

Belgen eten veel meer groente dan Nederlanders

biologische groente kopenBinnen Europa mogen Nederlanders en Belgen veel op elkaar lijken, als het gaat om groente eten verschillen zij juist het meeste van elkaar. In Nederland eet slechts 26% van de mannen dagelijks groente en/of fruit, in België 70%. Vrouwen eten iets meer groente en fruit, maar het verschil is ook hier groot: 32 om 73%.

Lees meer...

Concrete tips om gezonder te eten

Gezonder gaan eten - hoe doe je dat nou in de praktijk?
Een sterk advies en en blijft om het samen te doen met een partner, of met vrienden of vriendinnen. Maar dan nog - wat doe je wel, wat doe je niet? Het Vlaamse voedingsinstituut Nice heeft 28 concrete tips, en noemt die gemakshalve ‘concrEETtips’.

Groenteteelt wordt straks ‘hoogbouw’

groenteverwerkingIn de Noordoostpolder komt een echte ‘sla-fabriek’. Van diverse slasoorten worden via turboteelt in vier weken kropjes opgekweekt. Dat gebeurt onder led-licht, in stellages van liefst negen verdiepingen hoog. In Leiden start Riverfood een proef met de combinatie van viskweek en groenteteelt in een meerlagenopstelling.

Lees meer...

Liefdesappel - sappig en gezond

tomaat in de vorm van een hartLiefde is minstens net zo goed voor de gezondheid als groente en fruit. En in principe nog altijd gratis ook! Geef je Valentijn met liefde een tomaat. Een oude benaming daarvoor is ’liefdesappel’. Omdat een tomaat de lust opwekt? Twijfelachtig. Het Italiaanse ‘pomodoro’ (tomaat) komt weliswaar van ‘pomo d’amore’ (liefdesappel), maar dat is een vrolijke verbastering van ‘pomo dei Mori’, ofwel: appel van de Moren (= Noord-Afrikanen).

Lees meer...

Nationale VoedselTop: veel fraaie voornemens

Heden, 26 januari 2017, was de Nationale Voedseltop, met 150 ‘invloedrijke beslissers’ uit overheid, bedrijfsleven, wetenschap en maatschappelijke organisaties. Doel was af te spreken wat ze de komende 5-10 jaar gaan doen om ons voedsel veiliger, gezonder en duurzamer te maken. En, eh, tja, daar rolde een vrij vage slotverklaring uit, vol met goede bedoelingen.

Lees meer...

Een goed en gezond nieuwjaar !

Gezond2017

Proost met het wonderdrankje water

smaakwaterTijdens de kerstdagen zullen er, zeker rondom het eten, veel alcoholische drankjes genuttigd worden. Dat smaakt meestal goed, stimuleert de stemming en is niet ongezond - mits met mate gebruikt. Maar vrolijk en lekker klinken kan ook met water, in allerei soorten en smaken. Dat heeft ook de frisdrankenindustrie in de gaten.

Lees meer...

Rabobank: voedsel blijft goedkoop in 2017

De prijzen voor de meeste basis-voedselproducten zullen volgend jaar op een laag niveau blijven, schrijft de Rabobank in zijn ‘Global Outlook 2017’. Alleen vlees en zuivel worden mogelijk iets duurder. Deze verwachting betreft globale wereldmarktprijzen - consumentenprijzen kunnen om diverse redenen tijdelijk wel hoger of lager uitvallen.

Lees meer...

Een overvloed aan voedselmeetings

Vandaag, 12 oktober 2016, start de tweede Dutch Agri Food week. Met meer dan honderd evenementen over voeding, door het hele land. Met veel Engelse termen, ofschoon het een puur Nederlandse aangelegenheid is. En deze bijzondere week duurt precies 14 dagen, dus tot en met 25 oktober.

Lees meer...

Een (keur)merk laat ons koud

FNLIBij het boodschappen doen vinden de meeste mensen een merk of keurmerk, of het ‘vinkje’, erg onbelangrijk. Wel belangrijk zijn deze vier aspecten: smaak, vers, prijs en gezond. Dat blijkt uit onderzoek dat de voedingsmiddelenindustrie heeft laten doen. In dat onderzoek komt de industrie er niet zo best vanaf.

Lees meer...

Voor 5e jaar Food Revolution Day

FoodRevolutionDay 2016Food Revolution Day viert vandaag zijn eerste lustrum. Voor de 5e keer is er op de derde vrijdag van mei extra aandacht voor goede voeding. De focus ligt op samen koken en goed, vers en voedzaam eten voor alle kinderen van de hele wereld. Dit alles naar een idee van de Britse tv-kok Jamie Oliver.

Weinig vertrouwen in voedingsindustrie

spreeksmakelijkDe Nederlandse consumenten hebben slechts een matig vertrouwen in de voedingsmiddelenindustrie. Dat blijkt uit onderzoek dat de industrie zelf heeft laten uitvoeren. De bedrijven willen daarom ‘een open gesprek aangaan’ met het publiek. Dat ‘online open gesprek aan de keukentafel’ zou kunnen starten via  SpreekSmakelijk.nl.

Lees meer...

De vinkjes mogen nog een jaar blijven fladderen

vinkjesHet groene en blauwe vinkje mogen nog een jaar langer blijven, tot mei 2017. Dat heeft minister Edith Schippers van VWS besloten. Na die datum geldt voor deze ‘vinkjes’: veranderen of wegwezen. Daar wil de Consumentenbond graag aan meehelpen - die heeft de oorlog verklaard aan de onduidelijke vinkjes.

Lees meer...

Kijken bij de boer of tuinder

Op tweede paasdag stellen honderd boeren en tuinders hun bedrijf open voor bezoekers. Dit zijn allemaal leveranciers van Albert Heijn. Het gaat om kippen-, koeien- of varkensboeren en groenten- en bloemenkwekers met een kas of in de vollegrond, verspreid over het hele land. Voor een bezoekje is inschrijven nodig - alle boerderijen zijn op een landkaart te vinden.

Nieuwe professor ‘gezonder leven’

leonard hofstraHart- en vaatziektes worden voor 90% veroorzaakt door een ongezonde leefstijl. ‘Je kan het dus voorkomen door gezonder te gaan leven’, zegt de cardioloog prof. Leonard Hofstra. Mensen uitdagen om gezonder te leven wordt zijn taak als nieuw aangestelde hoogleraar aan het VUmc.

Lees meer...

‘Eet niet dagelijks rijst, of rijstwafels’

rijstwafelSoms wordt gezegd dat rijst niet goed is voor kleine kinderen. ‘Zo erg is het niet’, reageert het Voedingscentrum, ‘maar elke dag rijst eten is geen goed idee.’ Reden is dat rijst (heel licht) vervuild kan zijn met zware metalen, die giftig zijn en schade kunnen toebrengen aan zenuwen en bloedvaten. Overigens: die zware metalen kunnen ook in granen zitten.

Lees meer...

GEZOND 2016

Al onze bezoekers wensen wij een

heerlijk en gezond 2016

Gezond2016

Schrik over vlees-alarm duurt maar kort

Bewerkt vlees kan darmkanker veroorzaken’ en andere alarmerende koppen verschenen er eind oktober, nadat de Wereld Gezondheids organisatie WHO liet weten hoe ongezond bewerkt vlees kan zijn. De vleesconsumpie kelderde meteen, terwijl een week later de nieuwe Richtlijnen Gezonde Voeding ook nog eens ‘minder vlees’ adviseerden. Vijf weken later veerde de vleesconsumptie weer wat op.

Lees meer...

Al op veel scholen ‘Gezonde schoolkantine’

Ruim tweederde van alle middelbare scholen in Nederland heeft inmiddels een gezonde schoolkantine of is daarmee bezig. In zo’n kantine is minstens driekwart van alle etenswaren gezond te noemen: het komt voor in de Schijf van Vijf. Kiezen om ook een gezonde schoolkantine te worden kan op elk moment van het jaar.

Lees meer...

Granenreep krijgt Jaarprijs Goede Voeding

De Jaarprijs Goede Voeding 2015 is toegekend aan Sportsgrain-bar, een product dat het midden houdt tussen een snack en een microbroodje. Maar wel heel gezond. Vol met koolhydraten, en specifiek bedoeld voor sporters en mensen die veel energie verbruiken. De twee andere genomineerde producten waren een plantaardige drinkyoghurt en een vleeswaren-groente combinatie.

Regio’s met gezonde eetgewoontes

Op enkele plekken in de wereld bereiken opvallend veel mensen gezond een hoge leeftijd. Het geheim van deze regio’s zit hem in de voedingsgewoontes en leefstijlen. ‘Blue zones’ noemde ontdekker Dan Buettner deze plekken en hij schreef er een gelijknamig boek over.

Lees meer...

Maggi wijzigt nep-info op aardappelpuree

Maggi wijzigt de informatie op de verpakking van aardappelpuree op drie punten. Dat gebeurt onder druk van voedselwaakhond Foodwatch, die hiermee afziet van verder stappen. Maggi wekte de suggestie dat aardappelpuree net zo gezond is als gewone gekookte aardappelen, en dat klopt niet.

Lees meer...

Stem voor het ‘beste nieuwe product’

Publiek mag meestemmen wat het beste nieuwe, gezonde product is dat de Jaarprijs Goede Voeding 2015 zal winnen. Na een voorselectie is er de keuze uit slechts drie producten:
• Vleeswaren/groente combinatie
• Plantaardige drinkyoghurt
• Rijkgevulde sportreep
Stemmen kan t/m 17 november bij VoedingNu.

Lees meer...

‘Al die voedingscoaches, -bloggers en -consulenten…’

VoedingshoogleraarFrans Kok neemt afscheid, en hij is niet helemaal gerust over alle voorlichting over voeding. ‘Het wemelt van de health coaches, voedingscoaches, voedselbloggers en er duiken ook opeens overal gewichtsconsulenten op’, zegt hij in de Volkskrant, en voegt eraan toe: ‘vaak vertelt zo’n coach maar wat.’

Lees meer...

RCC: Foute kinderreclame Vakantiedoeboek

vakantiedoeboekEen ‘Vakantie Doe-boek’ van supermarkt Hoogvliet bevatte een heleboel ongeoorloofde reclame, namelijk voor te zoete, zoute of vette koek, snoep en andere zaken, allemaal gericht op kinderen. Dat zegt de Reclame Code Commissie (RCC) in antwoord op een zaak die aanhangig was gemaakt door voedselwaakhond Foodwatch en de Alliantie Stop Kindermarkering.

Lees meer...

Meiden mijden lekker eten vaak

‘Uit eten gaan’ heeft doorgaans weinig te maken met ‘eten’ en alles met ‘uitgaan’. Vooral als het jonge vrouwen betreft. Ze letten erg op wat anderen eten, en passen zich daaraan vaak aan. Ze eten dan niet wat ze het liefst zouden willen. Met als gevolg: ergernis en frustratie. En dat is helaas heel ongezond.

Lees meer...

Wetenschap voor voeding en gezondheid

Nederlanders verwachten van de wetenschap vooral dat die zal bijdragen aan de veiligheid van ons voedsel en een lang en gezond leven. Ook betaalbare energie en schonere lucht scoren hoog. Wetenschappers genieten overigens veel vertrouwen. Dat blijkt uit onderzoek dat het Rathenau-instituut heeft uitgevoerd.

Lees meer...

Is ketchup wel ketchup als er ketchup op staat?

spaghetti westernHeinz tomatenketchup mag in Israel niet langer ‘tomatenketchup’ heten, omdat er te weinig tomatenbestanddelen in zouden zitten. Dit is een gevolg van een actie van Heinz’ grote concurrent op de Israelische ketchupmarkt, Osem. Maar vreemd: dit verbod geldt alleen voor het Hebreeuwse etiket, niet voor het engelstalige.

Lees meer...

Nederlandse maaltijd koken vergt 18 minuten

Nederlanders eten over het algemeen vrij eenvoudig, en koken heel snel. Gemiddeld staan we maar 18 minuten in de keuken om een avondmaaltijd te bereiden. Inwoners van grote steden besteden hier meer tijd aan dan anderen. Dit blijkt uit onderzoek door Motivaction, in opdracht van voedingsmiddelenproducten Maggi.

Lees meer...

Chinese melkpoeder-opkoop gestopt

babyvoeding restrictiesDeka-supermarkt heeft een opmerkelijke manier gevonden om te verhinderen dat Chinese consumenten de babymelkpoeder massaal opkopen. Met een zwarte stift schrijven ze groot de prijs op de blikken. Deze ‘beschadiging’ van de verpakking doet de kooplust kennelijk afnemen. Aldus met de Levensmiddelenkrant.

Lees meer...

Vinkje wordt iets strenger

Om in aanmerking te kunnen komen voor het (groene of blauwe) ‘vinkje’ moeten producten straks aan iets strengere voorwaarden voldoen. Dus net iets minder zout, zoet, vet of calorieën. De eisen worden elke drie of vier jaar strenger. Hoe de nieuwe aanscherpingen uitpakken, wordt na de zomer bekend.

Lees meer...

Fairtrade, verantwoord, bio of eco = ‘normaal’

Veel voedingsmiddelen zijn inmiddels biologisch, fairtrade of verantwoord geproduceerd. En al die andere producten? Die zijn bijvoorbeeld met gif bespoten, met ‘slavenarbeid’ of nodeloos vervuilend geproduceerd. Waarom moeten dan al die ‘goede’ producten een sticker of label krijgen en heten al die ‘rommelproducten’ dan normaal? Dat moet anders, vindt Gustaaf Haan.

Lees meer...

Smakelijk Leeuwarden

leeuwarden-2015De ‘Hoofdstad van de Smaak’ is dit jaar Leeuwarden. Dat Friese smaakjaar is op 14 februari van start gegaan met het Smaakparadijs, dat nog duurt tot 1 maart. Het centrale thema van de Week van de Smaak (12 - 20 september) is dit jaar: verantwoorde vis, schaal- en schelpdieren.

Lees meer...

Voedingsonderzoek onderzoekt zichzelf

Zit het voedingsonderzoek wel op de goede weg, met zijn nadruk op onderzoek naar ‘stofjes’? Kunnen de onderzoekers niet veel beter kijken naar hele voedingsmiddelen, of letten op complete voedingspatronen? Dat soort vragen gaan voedingsonderzoekers zichzelf nu stellen.

Lees meer...

Groente-burger, -friet en -hagelslag

De groenteburger is al aardig ingeburgerd als vegetarisch alternatief voor een platte bal gehakt. Minder bekend, maar prima smakend is groentefriet: frites gemaakt van groente, te bakken zonder fituur. Volgend jaar komt daar iets leuks bij: hagelslag op basis van groente.

Lees meer...

Gezonde buurten in Leiden

De gemeente Leiden gaat op de gezonde toer. Tenminste, op papier. Voor de naamgeving van nieuwe wegen of pleinen zijn 35 namen gereserveerd, allemaal van groente of fruit. Zo kun je straks komen te wonen aan bijvoorbeeld de Slalaan, de Witlofweg, de Spruitenstraat, de Boerenkooldreef of de Pompelmoeshof.

Lees meer...

Chocoladeletter - is die wel racismevrij?

chocoletterZwarte Piet mag niet meer overal ‘zwart’ heten, maar meestal wel ‘chocoladePiet’ of zo. In ieder geval deelt hij altijd veel chocola uit. Maar - hoe zit het met die chocola? Is die wel vrij van ‘racisme’, ofwel van slavenarbeid? Dat kun je bijna niet weten, concludeert Questionmark.

Lees meer...

Wereldvoedseldag - nog nodig?

Wereldvoedseldag is het vandaag, donderdag 16 oktober. Is zo'n dag nog nodig?
Ja, nodig misschien voor al die (vooral jonge stads-)mensen die amper méér weten dan dat eten ‘uit de winkel’ komt.
Nodig natuurlijk ook voor de nog altijd honderden miljoenen mensen elders op de wereld die onmisbare voedingsstoffen tekort komen of gewoon honger lijden.
Nodig ook voor de boeren en tuinders die ons eten produceren, als steuntje in de rug voor hun noeste arbeid.
Nuttig ook voor alle gewone mensen, u en ik, om te merken dat er heel veel mensen ‘goed bezig zijn met voeding’.

Lees meer...

‘Met raw-food dreigt vitamine-tekort’

Wie veel rauw voedsel eet, loopt de kans van veel vitamines en mineralen te weinig binnen te krijgen. Voedingskundige Yneke Vocking concludeert dat uit een analyse van vier verschillende voedingspatronen. Maar ook met gewone, brave voeding kom je al gauw bepaalde vitaines en mineralen tekort, als je je beperkt tot een inname van 1600 kcalorieën.

Lees meer...

Spinazie en vis gaan wél goed samen

spinazie met visNitraatrijke groente, zoals spinazie, kun je toch best samen eten met vis. Het nadeel of gevaar van nitraatrijke groente bestaat eigenlijk helemaal niet, vinden het Voedingscentrum en de NVWA nu. Zij sluiten hiermee aan bij de visie van de Europese voedingsautoriteit EFSA, en komen daarmee terug op een jarenlang geuite waarschuwing.

Lees meer...

Week van de Smaak

week-van-smaakIn de Week van de Smaak 2014, van zaterdag 27 september t/m 5 oktober staan bonen en peulvruchten centraal. In het hele land vinden activiteiten plaats. Tot en met vandaag, vrijdag, kan iedereen meestemmen voor de Held van de Smaak.

Lees meer...

Liegebeest 2014 - wie wordt dat?

liegebeestReclame voor voedingsmiddelen is nog vaak misleidend, of in ieder geval niet eerlijk. WakkerDier stelt dat al een aantal jaren aan de kaak en benoemt elk jaar een ‘Liegebeest’: een bedrijf dat de werkelijkheid al te veel verdraait. Iedereen mag meestemmen uit de zes genomineerden.

Lees meer...

B-b-barbecuren? Brrrr…..

BBQHet is hartje zomer, dus normaal gesproken een prima tijd om te barbecuen. Maar nu even niet, nu is een bbq alleen lekker om je handen aan te warmen. Vette pech voor Beslist.nl, dat net een fraaie infographic maakte over onze bbq-gewoontes. Als herinnering aan mooiere zomeravonden, hierbij alsnog die infographic.

Een nieuwe ‘tovenaar’ in voeding

Let op! De voedingswaarde van uw voedsel is slecht! De oplossing: leg het even op een houten plank, en het voedsel krijgt veel nieuwe Energie! Ja-ja, met deze bangmakerij en beloftes denkt de nieuwste ‘voedseltovenaar’ geld te kunnen verdienen aan goedgelovige consumenten.

Lees meer...

Minder, minder, minder? Nee - wel ánders

Minder suiker, minder vet en minder vlees eten. Die adviezen lees je veel. Maar zo blijft er niks over. Want alles wat we eten bestaat uit vet, eiwit (vlees) en koolhydraten (waaronder suiker). Maar het maakt wel uit welk soort vet, welk soort eiwit en welk soort koolhydraten we eten.

Lees meer...

Superfood? Supervoeding!

powerfruitSuperfoods - dat is een hype waar het Voedingscentrum niet zo blij mee is. Althans, zo lijkt het. ‘Maar zo ligt het niet’, zegt Stephan Peters van het Voedingscentrum. ‘Wij zijn vóór supervoeding. En supervoeding - daar staat onze Schijf van Vijf vol mee. Vooral als je kijkt naar groente en fruit.’

Lees meer...

Wereldvoedseldag zoekt goed idee

Wereldvoedseldag is op zoek naar goede ideeën om het doel ‘goed voedsel voor iedereen’ dichterbij te brengen. Wie uiterlijk 30 juni met een goed plan komt, kan €1500 winnen en krijgt steun om zijn voorstel te realiseren. Wereldvoedseldag is op 16 oktober.

Lees meer...

Wat voor groente is dit?

bosjeWat voor groente is dit? Of is dit een satellietopname van thee-plantages in China? Of een stukje zeer vruchtbaar oerwoud nabij de Kavango-vallei in zuidelijk Afrika? Nog éénmaal raden. 't Heeft wel met voeding te maken. (kijk hier voor een vergroting)

Lees meer...

Nieuwe ‘chef-kok’ voor Voedingscentrum

Gerda Feunekes, directeur Voedingscentrum."Hallo, ik ben Gerda Feunekes, vanaf 1 juli de nieuwe directeur van het Voedingscentrum."

Mevrouw dr. ir. Feunekes was 18 jaar verbonden aan Unilever, deed daar voedingsonderzoek en werkte aan productverbetering. Zij wil de komende tijd consumenten "nog beter stimuleren tot een gezonde, veilige en duurzamer voedselkeuze".

Lees meer...

De Schijf van 5 blijft gewoon

schijf-van5Gaat de Schijf van Vijf helemaal veranderen of zelfs vedwijnen, zoals hier en daar geopperd? Nee hoor. Het Voedingscentrum gaat dit beknopte voedingsadvies alleen wat aanpassen: paar wijzigingen, nieuw jasje, en wat interactiever. Dus een ’app’ erbij. Luister maar.

Lees meer...

Hoe blijft onze voedselproductie gezond?

Gezond eten wordt steeds gewoner. Maar hoe houden boeren de voedselproductie gezond? Kan dat wel zonder gifgebruik? Over dit soort vragen gaat een nieuwe serie van zes debatten in de Rode Hoed in Amsterdam. Of volg het via twitter: food_myfriend.

Lees meer...

Paarse pruim en wortel heel gezond

paarse pruimen en wortelPruimen en paarse wortels zijn heel gezond, zo ontdekte een Australische universiteit. De heilzame werking zou zitten in de stof anthocyanine, die deze producten ook hun typische kleur bezorgt. Ook kleurstoffen in bijvoorbeeld paprika's en rode wijn lijken gezond te zijn.

Lees meer...

Valentijnshart, ik hou van je

hart-appelValentijn is een perfecte gelegenheid voor extra genegenheid. Geef blijk van je liefde. Doe dat met je hart. Maar gebruik ook je verstand: smeer elkaar niet direct allerlei zoetigheid aan. Geef om elkaar, zo hou je elkaar gezond.

Lees meer...

Wie bekert het best?

BekerHet Voedingscentrum geeft (samen met Albert Heijn) maatbekers weg, om verspilling van voedsel tegen te gaan. Supermarkt Plus geeft bij groenten en fruit drinkbekers weg met voetballers erop, om kinderen aan te zetten gezonder te eten. 't Is een beetje appels met peren vergelijken, maar: welke beker scoort het best?


Lees meer...

Voedselproductie - zo werkt dat

traktor in het landMelk van koe naar klant - hoe snel gaat dat? Hebben boeren nog wat liefde voor dieren, grond en gewassen of zijn het gewoon koele ondernemers? Allemaal zaken die aan de orde komen in de tv-uitzending 'Nederland van boven' van 16 januari. Informatief en vermakelijk. Voor wie het alsnog wil zien: Uitzending gemist.

Lees meer...

Asbest in brood? Nee

brood zonder asbestHet tv-programma Zembla liet gisteren zien hoe supermarkten de producenten van voedingsmiddelen financieel uitknijpen, en welke gevolgen dat kan hebben voor de kwaliteit van het eten. Er zou onder meer asbest op brood terecht zijn gekomen. Lees hieronder de reacties hierop van de supermarkten, van de broodproducent en van inspectie NVWA.

Lees meer...

Een lekker en gezond 2014

kaartje2014AoVp

Zo maak je je goede voornemens waar: HOPSA!

Goede voornemens te over, aan het begin van elk nieuw jaar. Heel vaak gaan die over minder of anders eten. Maar hoe hou je dat vol? De speciale HOPSA-methode van Alles over voeding biedt vijf tips om je voornemens echt waar te maken:
Hard maken, Opdelen, Plezier houden, Samen doen, Actie.

Lees meer...

Fijne en gezonde kerstdagen

kerst2013

De redactie van AllesOverVoeding wenst u fijne, gezellige en gezonde kerstdagen.

Boeren heel tevreden over rector Wageningen Universiteit

Aalt Dijkhuizen, rector magnificus van Wageningen UR, is dit jaar de populairste topman voor de lezers van Boerderij.nl. Vorig jaar was dat Hans Huijbers, voorzitter van de Brabanste boerenbond ZLTO. Dit blijkt uit de nieuwe AgriTop-50.

Lees meer...

Michelin sterren

Een 'sterren-restaurant' is een eetgelegenheid dat als waardering 1, 2 of 3 sterren kreeg van de Michelin restaurantgids. Eind november kwam de gids voor 2014 uit. Daarin krijgt een derde Nederlands restaurant zijn 3-sterren kwalificatie.

Lees meer...

'Voeding gezonder maken gaat te traag'

zoutstrooiDiverse voedingsmiddelen bevatten nu minder zout of (verkeerd) vet dan tien jaar geleden. Maar dat aanpassen 'duurt verdomd lang, en kan creatiever', vindt Frans Kok, hoogleraar voeding. Over dit onderwerp heeft Kok vandaag op een symposium de voedingsindustrie de oren gewassen.

Lees meer...

Nationaal Voedingsdebat geeft amper voeding aan debat

nat voeddebat-2Het 'Nationaal Voedingsdebat' van 1 en 2 november bleek toch vooral wat het in opzet was: een Westlandpromotie. Promotie van verse groenten en fruit. Heel gezond!

Maar het zo gewenste debat kwam niet van de grond, en een bepleit Voedselakkoord bleef achterwege.

Lees meer...

Regering slapjes over vertrouwen in voeding

Een consument moet er vanuit kunnen gaan dat informatie op etiketten honderd procent betrouwbaar is. 'Maar ja', zegt de huidige regering, 'dat lukt niet altijd'. De voedselpolitie NVWA gaat wel iets meer werk maken van het opsporen van fraude met etiketten.

Lees meer...

Voeding, vorm en design tijdens DDW-2013

Dutch Design WeekTijdens de Dutch Design Week (DDW, 19 - 27 oktober) in Eindhoven is er, net als vorig jaar, veel aandacht voor voeding. Maar wel op een bijzondere manier. De activiteiten zijn samengebracht onder de titel 'Agri meets design'.  Ook apart te volgen op twitter.

Lees meer...

Wereldvoedseldag, 16 oktober

wfd logoWoensdag 16 oktober is Wereldvoedseldag. Sta even stil bij de overvloed aan eten die bijna ieder van ons dagelijks kan kopen, en bedenk dat er nog altijd honderden miljoenen anderen dagelijks echt honger hebben. Tegen de honger wordt er actie gevoerd, gefeest en nagedacht.

Lees meer...

Boek en lezing over voedselmythen en marketingpraatjes

palingOver voeding bestaan veel mythes en verkooppraatjes. Twee journalisten wilden dit doorprikken en uitzoeken hoe het wél zit. Het resultaat is het boek 'De laatste paling'. Het verschijnt binnenkort. Op donderdag 17 oktober is er alvast een lezing over bij een Haagse boekhandel.

Lees meer...

De 'waarheid' over voeding

de waarheid op tafelHet Voedingscentrum is een campagne gestart over 'bakerpraatjes' over voeding. Zijn die nou waar of niet? Het Voedingscentrum wil graag dat over deze vaak geuite beweringen 'de waarheid op tafel' komt.
Maar wat is waarheid?

Lees meer...

Gouden Wind-ei voor Natrena Stevia

Natrena steviaVoedselwaakhond Foodwatch heeft 'Het gouden windei' (een award die niemand graag krijgt) toegekend aan Natrena Stevia Kristalpoeder. Reden is dat dit product heel modern en gezond lijkt, maar het niet is, en bovendien zeer prijzig. Producent Douwe Egberts heeft de 'prijs' niet in ontvangst genomen, maar gaat wel beter uitleggen hoe het met dit product zit.

Lees meer...

Zo wordt ons eten gemaakt: foto's in het Rijks

kippenschuur'Waar komt mijn eten eigenlijk vandaan?', vroeg fotograaf Henk Wildschut zich af. Hij mocht betaald op onderzoek, en legde het echte boerenleven vast in veel beelden. Die zijn nu t/m 7 januari 2014 te zien in het Rijksmuseum, onder de titel 'Ons dagelijks brood'.

Is speltbrood echt beter dan tarwe?

speltbrood'Tarwebrood is echt niet gezond, speltbrood wel', beweren diverse voedselgoeroes. Klopt dat wel? Nou, een klein beetje maar, zegt Gezondheidsnet. En eigenlijk alleen maar omdat er in de veredelde tarwe weinig eiwit meer zit. Plus: het zijn vooral echt ambachtelijk bakkers die speltbrood bakken.

Lees meer...

Tip: 4 oktober EetGeenDierenDag

poster Eet Geen Dieren-dagOp Dierendag, 4 oktober, vinden we onze huisdieren extra lief, ze zijn dan gewoon om op te vreten. Maar niet echt natuurlijk. Opvreten doen we alleen met kippen, vissen, varkens en koeien, die meestal niet zo'n fijn leven achter de rug hebben. Wakker Dier doet een suggestie: maak van 4 oktober nu eens EetGeenDieren-dag.

Echt Hollandse Nieuwe: verse Elstars

elstar 2013Zeker nu dit jaar appels steeds zo duur zijn, was het lang wachten op de nieuwe oogst van Elstar appels. Fruitteler Edwin van Rijn uit Marknesse twitterde trots deze foto rond – om van te smullen! Zijn oogst is vandaag begonnen, bij andere fruittelers was dat al eerder.

Lees meer...

Groente uit de moestuin ruilen?

moestuin-groenteOp een moestuin is vaak ineens heel veel tegelijk oogstrijp. Dat wordt dus snel inmaken. Wat ook kan, is ruilen. Liefst met iemand die ándere oogst op zijn moestuin in overvloed heeft. Ruilen met buren is het handigst, maar via GroenteRuilen kan het ook met tuinders verderweg.

Bonen, peulen en erwten in de spotlights

linzenHeel september is er een grotere kans om bonen, peulen of erwten op het bord te krijgen. Bedrijfsrestaurants, gewone restaurants en het Voedingscentrum doen mee met deze campagne. Doel van deze Peulen Parade is om te laten zien (en proeven) hoe lekker dit soort producten kan zijn. Wat zeker meetelt is dat peulvruchten deels vlees kunnen vervangen, en dus milieuvriendelijker en duurzamer zijn.

Reclames liegen met dieren

liegebeestEen plaatje van geiten in de wei verdwijnt van de verpakking van geitenmelk. Omdat dat plaatje niet eerlijk was, want melkgeiten komen vrijwel nooit in de wei. Maar er zijn nog veel meer valse beelden of berichten met dieren. Bij Wakker Dier kun je stemmen op je het ergste valse beeld met beesten. De 'winnaar' wordt 'Liegebeest 2013'.

Zo groeien ham en karbonades

varkens-in-zichtVarkensvlees is erg populair. Het is goedkoop en meestal mager. Maar hoe groeien die karbonades, ham en andere varkenslapjes? Op 14 en 15 september houden bijna veertig varkensbedrijven open huis. Vooral in Brabant en oostelijk Nederland, maar ook eentje in Middenbeemster. Bij Stap in de stal staat meer info.

 

Vet gezond: avocado

avocadoEen heerlijk zomers gerechtje is bijvoorbeeld avocado. Samen met garnaaltjes en frisse groene sla ziet het er uit als een delicatesse. Wie geen garnalen lust, kan het proberen met gerookte kip. Avocado is erg vet, en dus vullend, maar het is wel heel gezond vet.

Lees meer...

Red de komkommer . . . oh eh, gevulde koek

gevuldekoekEr is veel in de wereld om bezorgd over te zijn of om je druk om te maken. Het is gezond om dat in de vakantieperiode even los te laten. Toch zijn er lieden een nieuw probleem signaleren: de echte Hollandse gevulde koek. Die wordt bedreigd door namaak. En dus is er nu de actie: Red de Gevulde Koek.

Blijven de appels het hele jaar duur?

appelAppels waren erg duur de afgelopen maanden. Met de komst van de nieuwe oogst verbetert dat niet veel.

De oogst van de populaire rassen Elstar en Jonagold blijft laag.

En de oogst aan peren valt opnieuw tegen. Zie het hele bericht bij Nu.nl.

 

Voedselvergiftiging: 725.000 keer per jaar

voedselvergiftigingMaag- en darmklachten door besmet voedsel komt in Nederland 725.000 keer per jaar voor. In 40% van de gevallen vond de besmetting thuis plaats. Volgens het Voedingscentrum zijn dierlijke producten de belangrijkste oorzaak, maar komt het ook steeds vaker voor dat rauwe groenten besmet zijn.

Lees meer...