karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Vet

Vet is een van de drie hoofdbestanddelen waaruit voedsel bestaat; de andere twee delen zijn eiwitten en koolhydraten. Vet maakt eten 'lekker en romig' en levert veel energie. Maar het ene soort vet is het andere niet.

Ivisolien de vetten die we eten, zitten vaak diverse nuttige stoffen opgelost: vitaminen en spore-elementen. Een oud voorbeeld is levertraan: dat (vies smakende) vet van kabeljauw of schelvis kregen kinderen vroeger toegediend wegens de vitamine A en D die daarin zitten. Volgens de jongste voedingsinzichten is visolie nog altijd heel gezond.
Vet is dus nodig, maar teveel vet is schadelijk.

Goede en slechte vetten

Vetten zijn op diverse manieren in te delen: dierlijk of plantaardig, hard of zacht, verzadigd of onverzadigd, cis of trans. Heel globaal geldt dat de ongezonde vetten de dierlijke, harde, verzadigde of trans zijn, terwijl de plantaardige, zachte, onverzadigde en cis-vetzuren vrij gezond zijn.

Lees ook: soorten vet