karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Spijsvertering en stofwisseling

Prachtig is dat, zoals een lichaam zichzelf opbouwt van baby tot volwassene. Je moet er wel gezonde spullen in stoppen, en het lichaam trainen. Hoe werkt de spijsvertering eigenlijk, waarbij ons eten wordt omgezet in bouwstoffen voor een gezond lijf? Langzaam aan is dat proces van stofwisseling tot in detail bekend.

Kijk hoe een professor uitlegt hoe dat precies werkt in ons lichaam.

Spijsvertering

spijsverteringVoedsel kauwen we stuk in de mond. In de maag wordt het zó klein dat de nuttige stoffen in het bloed kunnen komen. Vervolgens komt het eten in de darmen. Daar kunnen ook voedzame delen in het bloed komen. Vooral doen zich hier miljarden bacteriën tegoed aan de restanten en maken hier ook voor ons bruikbare stofjes van.

Stofwisseling

Die bacteriën moeten we niet onderschatten. De soorten bacteriën die in je darmen zitten, dragen sterk bij aan je fitheid. Ze kunnen het verschil maken tussen 'kiplekker' en 'slapje en ziekelijk'. Gelukkig kunnen we de bacteriepopulatie in de darmen een beetje bijsturen met de voedselkeuze. Bijvoorbeeld door een tijdje te vasten, of door een paar weken heel weinig suiker te eten, of juist expres veel zurige dingen zoals karnemelk.

Bekijk een animatie van de spijsvertering bij de Maag-Lever-Darm-stichting.