karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Insulineresistentie en diabetes type 2

Insulineresistentie en diabetes type 2 (suikerziekte) komen steeds vaker voor. Sommigen spreken zelfs van een 'epidemie'. Dit ziektebeeld, ook wel metabool syndroom geheten, is beslist schadelijk voor de gezondheid.  Bepaalde medicijnen helpen soms een beetje. Het enige dat echt helpt, is: gezond gaan leven. Dus: gezond eten en  bewegen. Dat kost niks, en het resultaat is een goede gezondheid.

Energiehuishouding

Zo werkt onze energiehuishouding: koolhydraten en suikers worden afgebroken tot glucose, een soort superbenzine voor het lichaam. Insuline zorgt ervoor dat die energie kan worden opgenomen door cellen. Krijgt het lichaam méér zoetigheid te verwerken en komt er dus meer glucose in het bloed, dan produceert de alvleesklier ook meer insuline.

Balans verstoord

Als er veel insuline in het bloed zit, is dat voor de lever een seintje om minder glucose af te geven. Een prachtig balansmechanisme. Maar wie voortdurend suikers eet, brengt dat mechanisme uit balans. Om te beginnen reageert de lever niet meer goed, en die remt de afgifte van glucose niet meer. Glucose blijft toegevoerd worden naar het bloed, en dus blijft de alvleesklier insuline aanmaken.

Omzetting in vet

Vervolgens reageren ook spiercellen afwerend op het bombardement van insuline: ze beginnen zich ervoor af te sluiten. Dat is ernstig, omdat je je daardoor moe kunt voelen terwijl het lichaam ruim voldoende energie heeft. De cellen die het langst nog wel reageren op insuline en dus wel glucose opnemen, zijn vetcellen. Die cellen zetten glucose vooral om in vet.

Insulineresistentie

Als het lichaam niet meer goed reageert op insuline, is er sprake van insulineresistentie. Gevolg is onder meer een te hoge bloedsuikerspiegel: suikers (glucose) in het bloed worden niet goed meer weggevoerd. Omdat insuline ook andere processen in het lichaam reguleert, kunnen er ook diverse andere kwalen, ziektes en aandoeningen optreden. Insulineresistentie is een voorstadium van diabetes type 2, ofwel suikerziekte.

Anders gaan eten

Is er iets te doen tegen deze ziekelijke spiraal van telkens meer suiker, meer insuline, insulineresistentie en vetvorming? Jezeker: structureel minder koolhydraten en suikers gaan eten. Wie insulineresistentie bij zichzelf bespeurt en zijn lijf lief heeft, doet er goed aan de inname van koolhydraten en vooral van suikers terug te brengen. Niet voor even, maar voor altijd. Dus gewoon anders gaan eten, met als beloning een fitter lijf.

Diabetes type 1

Diabetes type 1 is een ziekte die je echt kan overkomen. In dat geval is het eigen afweermechanisme 'te scherp afgesteld' en vernietigt het de insulineproducerende cellen in de alvleesklier. Hier is dus geen sprake van een verstoorde balans (die weer in evenwicht kan komen), maar van een vernietigd mechanisme.

Een uitgebreid artikel over insulineresistentie (en metabool syndroom) staat bij Orthokennis.
Ook aardig beschreven bij het blog van Melchior Meijer.