karnemelk-roze
karnemelk is gezond

‘Glutenvrij’ kan ook helpen zonder ziekzijn

logo glutenvrijGlutenvrij eten kán helpen tegen buikpijn of ander fysiek ongemak, ook voor wie geen coeliakie heeft. Want een hoge gevoeligheid voor gluten (glutensensitiviteit) kan, samen met andere stoffen, kennelijk toch leiden tot ingewandstoornissen of vermoeidheid. Dat bemerkte dr Gerd Bouma, maag-, lever- en darm-arts aan het VUmc, bij diverse patiënten.

Hype

Glutenvrij eten is een hype, erkent Bouma; er zijn mensen die glutenvrij eten terwijl dat helemaal niet nodig is. Geheel glutenvrij eten is alleen nodig voor wie coeliakie of tarwe-allergie heeft. Maar er blijken ook mensen te zijn met diverse lichamelijke klachten die flink opknapten na het afzweren van gluten.

Bijrol voor gluten

Een arts kan mensen met glutensensitiviteit niet echt helpen, meent Bouma. ‘Coeliakie kun je met een bloedtest vaststellen, maar glutensensitiviteit niet.’ Extra lastig is dat gluten misschien niet de directe oorzaak van klachten zijn, maar dat ze alleen een bijrol spelen. Een glutenvrij dieet kan dan tóch tot verbetering leiden. Bouma zei dit op een persbijeenkomst van Schär, leverancier van glutenvrije producten.

Tarwe, rogge, gerst en spelt

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst en spelt. Iemand met coeliakie moet alle producten met deze granen vermijden - al het andere voedsel kan hij gewoon eten. In haver zitten ook gluten, maar dat blijkt van een ander type te zijn dat geen klachten veroorzaakt.