karnemelk-roze
karnemelk is gezond

'Gezonde voeding bespaart honderden miljarden'

Als alle Amerikanen dagelijke drie of vier porties zuivel (glas melk, bakje yoghurt) zouden gebruiken, bespaart dat in de gezondheidszorg 200 miljard dollar per jaar. Dat zegt de Amerikaanse hoogleraar David McCarron.

Deze bewering tekende het blad VoedingsMagazine op uit de mond van de professor. Dit blad wordt uitgegeven door de zuivelindustrie.

Wat eet je níet

milkyman

Uit de beweringen van McCarron mag overigens niet zomaar worden geconcludeerd dat zuivel zo gezond is. De gezondheidswinst van het eten van zuivel is waarschijnlijk dit: als je yoghurt eet of melk drinkt, dan eet en drink je niet iets anders. En zuivelproducten bevatten doorgaans niet heel veel calorieën, maar wel diverse nuttige stoffen.

Terzijde: hierin zit ook een belangrijk voordeel van groente en fruit. Als je groente en fruit eet, dan eet je op dat moment niet iets anders. En dat scheelt.

Hoe veel scheelt dat? In hetzelfde blad VoedingsMagazine (juli 2012) geeft wetenschapsjournalist Gary Taubes een voorbeeld: als je dagelijks slechts 21 kcal extra inneemt, kom je in 10 jaar tijd 10 kg aan.