karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Afkicken van diabetes bespaart € 2,7 miljard

Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie LUMCVier op de tien personen met diabetes (type 2) kunnen afkicken van die aandoening door gezonder te gaan eten en meer te bewegen. Dat kan de samenleving 2,7 miljard euro aan zorgkosten besparen. Aldus meldt internist Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum, aan de NOS.

Verkeerd eten

Al eerder bleek dat diabetes type 2 niet een ziekte is die je zomaar overkomt, maar dat het een aandoening is die een gevolg is van verkeerd eten, in combinatie met te weinig beweging. Door te vaak en te veel suikerachtige voeding te eten, raakt de insulinehuishouding in het lichaam verstoord. Door af te kicken van het ongezonde eetpatroon, en meer te bewegen, is er een goede kans om van diabetes af te komen. Check ook de site KeerDiabetesOm.

Niet te genezen met medicijnen

Op de website van het Diabetesfonds legt professor Pijl uit dat het in veel gevallen is te voorkomen dat je suikerziekte krijgt. In een interview in de Gezondgids (pdf) licht hij dat nader toe. Volgens Pijl is diabetes niet te genezen met medicijnen, wel door je levensstijl aan te passen.

Lekker eten

Het aanpassen van het voedingspatroon kost wat moeite, maar hoeft niet echt moeilijk te zijn. En het hoeft ook beslist geen straf te zijn - integendeel. Lees bij de NOS bijvoorbeeld hoe Hans Seijger met zijn diabetes vrolijk en energiek werd van een fikse aanpassing van zijn eetpatroon. 'Ik heb diabetes 2 maar toch een koelkast vol lekkere dingen’.

Wereldwijd 2000 miljard dollar

Wereldwijd kost de obesitas-epidemie de samenleving tweebiljoen dollar, ofwel 2.000 miljard dollar, zo betoogt Martin Cohen op de website van The Guardian. Hij benadrukt dat obesitas vooral ontstaat omdat het de mensen te makkelijk wordt gemaakt om wel te snacken maar niet voldoende energie te verbruiken.