Nieuwsbrief Alles over Voeding 16-9

header-nieuwswsbrief
Voedingsnieuws van 24 september 2016   
 

Jouw beste voedselgoeroe … ben je zelf

Hoop gedoe afgelopen week over valse voedselgoeroes. Die steken iedere keer opnieuw de kop op. Deze keer twee jonge vrouwen die weliswaar een diëtistenopleiding hebben gevolgd, maar zelf zo hun eigen inzichten bedenken over wat gezonde voeding is. Die inzichten zijn onder meer gebaseerd op ‘wat je diep van binnen toch al wist’.

gezond fitNu is het zo dat veel mensen van binnen (daar hoef je niet eens diep voor te gaan) inderdaad bést weten wat gezond is. Dat is: niet zomaar wat rondsnoepen, maar wel veel groente en fruit, veel variëren en alles bij elkaar niet te veel. Wel lekker veel bewegen. Ingewikkelder hoeft gezond eten niet te zijn, óók niet voor wie een ziekte of een erfelijke aandoening heeft die algauw tot overgewicht leidt.

AllesOverVoeding verkondigt het al jaren: de allerbeste voedselgoeroe ben je zélf. Mits je je gezond verstand gebruikt, en bereid bent om nu en dan vanuit betrouwbare bronnen je kennis bij te werken. Luister naar je lichaam - als dat begint vol te raken of te protesteren, moet je iets doen aan je voedselinname, aan je leefpatroon of misschien toch naar de dokter gaan.

Met de houding ‘respecteer je eigen lijf’ kom je een heel eind. Dan gebruik je je lichaam goed. Geef het gerust af en toe op z’n donder, en daarna voldoende rust. Prop het niet vol met dingen die alleen in je mond lekker voelen. Zorg voor je lijf, zodat het minstens 80 jaar zonder problemen mee gaat. Bij die ‘zorg’ hoort ook regelmatig lekker smikkelen en smullen - wat des te makkelijker gaat als je gewend bent geraakt aan gezonde producten.
Wie extra belang hecht aan een fit en krachtig lijf, kan eens kijken bij FitZonderFabels.


Tien jaar lang wereldwijd aandacht voor voeding

Elke dag kunnen wij letten op onze gezondheid, en besluiten wat we tijdens het boodschappen doen gaan kopen: lekker, gezond, goedkoop, makkelijk, speciaal - keuzes te over. Nog altijd zijn er circa 800 miljoenen mensen die dagelijks hun hoofd breken over de vraag waar ze nú weer wat voedsel vandaan zullen halen. De enige keuze die zij hebben, is: ofwel weer snel aan de slag, ofwel van ellende bij de pakken neerzitten. Dit laatste betekent op (korte) termijn de dood voor jezelf en je gezin.

wereldvoedseldag 2016Over drie weken komt er vast weer aandacht voor honger en ondervoeding in de wereld, op 16 oktober, Wereldvoedseldag. Maar om honger en ondervoeding echt de wereld uit te helpen, is natuurlijk veel meer nodig. Daarvoor zorgt wellicht een 10-jarige activiteit van de Verenigde Naties. Inmiddels is ingegaan ‘De decade van actie rond voeding’. Vanaf april dit jaar tot april 2026 is er een (zoveelste) inspanning om iedereen van voldoende en volwaardig voedsel te voorzien.

De VN roept iedereen op hierover mee te denken en zo mogelijk mee te doen. Wie echt iets wil bereiken, moet tegen het taaie bureaucratische werk van de VN kunnen en moet vooral veel doorzettingvermogen hebben. Op deze pagina van de FAO kan iedereen zich melden. Verras de VN met een sterk plan, en help honger de wereld uit.


Ook met ‘obesitas-gen’ gaat afslanken prima

Mensen met het zogeheten Fto-gen hebben een iets hogere kans om obesitas te krijgen. Maar die erfelijke eigenschap is geen enkele reden om niet te proberen op gezond gewicht te blijven, want afslanken lukt ook dan heel goed. Dat leert een uitgebreide studie onder 9500 personen.


Lees verder


Gezonde én lokaal duurzame schoolkantine

gezonde schoolkantineGezonde schoolkantines zijn er al heel veel, duurzame kantines ook. Maar pas nu is er (officieel) de eerste schoolkantine die gezond en lokaal duurzaam is: de kantine van het Clusius College in Grootebroek. Hier worden uitsluitend nog gezonde snacks uit de streek gebruikt. Het gaat om applels, peren, komkommers, tomaten, sla, fruitsappen en yoghurt.


Lees verder



kijktip-hoogKijktips voor de komende week:

Manipulatie van 'eigen keuze' - 'Tegenlicht' over hoe marketeers jouw 'eigen smaak' beïnvloeden; gaat niet primair over voeding. zo. 25 sept. 21:05 uur, NPO 2.
Hutspot - Hoe het mengen van restjes toch status kreeg. 'Koken met Van Boven'. ma. 26 sept. 20:25 uur, NPO 2.
Hi-ho-Haribo - De Duise fabrikant van simpel snoep bestaat al bijna een eeuw; documentaire. di. 27 sept. 20:15 uur, ZDF.
Sjalot of ui? - Onze sjalot is volgens Fransen slechts een ui - Keuringsdienst van Waarde. do. 29 sept. 20:30 uur, NPO 3.

 
AllesOverVoeding.nl | Contact | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | Twitter