Nieuwsbrief Alles over Voeding 16-1

header-nieuwswsbrief
Voedingsnieuws van 15 december 2018   
 

 

Gezond eten - is dat nou zo verwarrend?

Eind januari – dan is ‘Blue monday’ alweer een of twee weken geleden. Blue monday, dat zou de dag zijn waarop veel mensen moeten constateren dat hun goede voornemens voor het nieuwe jaar geen stand weten te houden. Optimisme en dynamiek hebben plaatsgemaakt voor teleurstelling en berusting.

Maar kom op! Het is bijna 1 februari, een mooie datum voor een nieuwe start. Bovendien: als een voornemen echt goed is, is elke datum goed om eraan te beginnen.
Nog altijd de nummer 1 bij goede voornemens is: afvallen, gewicht verminderen, kilootjes kwijtraken. Heel goed natuurlijk, dat zoveel mensen gezondheid bovenaan hun wensenlijst zetten. Maar waarom is de uitvoering van dat voornemen nu zo lastig?

‘Een moeilijke boodschap’ heet het te zijn, de informatie over gezond eten. ‘Het voedsellabyrint’ is dan ook de titel van het jongste boek van Jaap Seidell, de ‘voedingsprofessor’ die dagelijks veel van zich laat horen, vooral via twitter. Het moeilijke is dit: we willen graag lekker eten, gewoon omdat dat zo lekker is; maar om gezond te blijven moeten we niet zo véél eten, en ook niet alles. Het is dus de drang van de buik tegenover de kennis van het hoofd.

bonenExtra moeilijk is de boodschap over voeding ook omdat informatie vaak tegenstrijdig is. Jarenlang moesten we vooral letten op vet. Inmiddels weten we dat je vooral van suiker en zoetigheid dik kunt worden. En vlees, afkomstig van dooie beesten, is ook niet echt nodig - plantaardig eiwit (van bijvoorbeeld peulvruchten) is wél zo gezond. Wat blijft er dan nog over dat goed is?

persberichtTegenstrijdig is de info over voeding helaas ook vaak. Wetenschappers en voedingsvoorlichters, de mensen die zouden moeten weten hoe de boodschap over gezonde voeding moet luiden, weten ook best dat zij elkaar soms tegenspreken. ‘Tegenstrijdige voedingsadviezen slechte zaak volksgezondheid’ luidde de kop van een persbericht over een nieuw aangetreden hoogleraar Medische Voedingsleer R.J.Vonk aan de Universiteit van Groningen. Dus de voedingsvoorlichters wéten best dat ze verwarring stichten. En ze weten het al heel lang, want dit persbericht is van . . . 1993!

aspergesDe verwarring over gezonde voeding lijkt alleen maar toe te nemen. Vergeleken met 1993 hebben we nu internet erbij, en de onvoorstelbare berg feiten en beweringen die daar te vinden is – geen doorkomen aan. De ‘vooruitgang’ in de productie van voeding kan voor nieuwe verwarring zorgen. Vroeger - bijvoorbeeld in 1993 - was het gebruikelijk dat de eerste komkommers ergens in april beschikbaar kwamen, en asperges waren er volop in mei. In Vlaanderen werden dit jaar alweer de eerste komkommers geoogst op 13 januari, terwijl die plantjes op 10 december waren gepoot. En de eerste asperges kwamen op 28 januari uit de grond in midden-Limburg - al was dat dan uit een kas.

Verwarrend zijn ook de vele keurmerken. De Autoriteit Consument & Markt deed er onderzoek naar en constateerde (verrassing…) dat bijna de helft van de consumenten vindt dat er te veel keurmerken zijn. En vooral dat niet duidelijk is welke waarde je kunt hechten aan die keurmerken. Nu lijkt het voor de hand te liggen dat diverse organisaties (van boeren, tuinders en handel) meer gaan samenwerken en gezamenlijk komen tot slechts enkele duidelijke keurmerken. Maar samenwerken - oei-oei, dat mag vaak niet van de concurrentiepolitie. Die toezichthouder op de concurrentie heette eerst NMa, Nederlandse Mededingings-autoriteit. Maar die is nu gefuseerd met de Consumentenautoriteit tot, jawel, Autoriteit Consument & Markt (ACM). Beetje onduidelijk dus welke belangen die ACM dient.

Questionmark instellenHelderheid scheppen in het keurmerkenwoud is lastig. Enige hulp kan wel komen van apps: die bieden een zekere transparantie, door veel informatie te verzamelen en die handig beschikbaar te maken voor een breed publiek. Een voorbeeld is Questionmark. Die biedt veel informatie, en je kunt als consument zelf uitmaken wat voor jou het belangrijkste is: gezondheid, dierenwelzijn, mensenrechten of milieu.

Duidelijkheid over voeding zou er moeten komen van de nieuwe Schijf van Vijf. Die ‘zit eraan te komen’, laat het Voedingscentrum weten. Maar de inhoud ervan werd al bekend toen de Gezondheidsraad begin november zijn adviezen hiervoor presenteerde. En oh!, want een blunder begingen vice-voorzitter Daan Kromhout en het Voedingscentrum door mee te gaan in berichtgeving die suggereerde dat sinaasappelsap net zo ongezond zou zijn als cola. Lariekoek.

sinaasappel groenvinkZekerheden over voeding zijn en blijven lastig. Want de ene mens is de andere niet. En veel wetenschappers erkennen eigenlijk maar één waarheid, die geldig is voor álle mensen. Onzin. Op voedingsgebied zijn er vele waarheden. Om te ontdekken welke waarheid over voeding voor jou geldt, moet je luisteren en kijken naar je eigen lijf. Voelt en zit het goed? Okee, ga zo door. Voelt het niet goed? Doe er dan wat aan. En wát je dan moet doen, is niet zo moeilijk: gezonde keuzes maken, dus veel fruit en groente eten, veel variëren, niet te véél eten, en vooral niet zeuren over eten; en voldoende bewegen.

Eén zekerheid blijft gelukkig staan als een paal boven water: fruit eten is gezond en helpt om gewicht te verliezen. Britse wetenschappers stelden het onlangs opnieuw vast.
Over groenten en fruit hoeven we niet moeilijk te doen - die pareltjes van de schepping zijn gewoon puur gezond. Met vitaminen, vezels en honderden soms onbekende stofjes die je gewoon nodig hebt. En voor wie het niet gelooft, onthoud dan dit: als je groenten of fruit eet, eet je niet iets anders. Dan heb je de eerste winst van het nieuwe jaar alweer te pakken.


Kweekvlees kopen gaat nog jaren duren

Kweekvlees, te produceren in een laboratorium of fabriek, is voorlopig voor consumenten niet te koop. Misschien wel binnen vijf jaar, hoopt Mark Post, de wetenschapper die ruim twee jaar geleden de eerste hamburger van kweekvlees toonde. Het vlees zou dan 10 tot 20 euro per kilo moeten gaan kosten.


Lees verder

‘Eet niet dagelijks rijst, of rijstwafels’

rijstwafelSoms wordt gezegd dat rijst niet goed is voor kleine kinderen. ‘Zo erg is het niet’, reageert het Voedingscentrum, ‘maar elke dag rijst eten is geen goed idee.’ Reden is dat rijst (heel licht) vervuild kan zijn met zware metalen, die giftig zijn en schade kunnen toebrengen aan zenuwen en bloedvaten. Overigens: die zware metalen kunnen ook in granen zitten.


Lees verder

Dáarom eten we graag suiker…

muis suikerSuiker wordt wereldwijd zo graag en zo veel gegeten omdat het zo lekker zoet is. Tenminste, dat denken we. Maar wetenschappers hebben eens echt in de hersenen gekeken, en zien dan dat we suiker vooral waarderen omdat er zo veel calorieën in zitten. Tenminste, dat bleek bij muizen zo te zijn.


Lees verder

 


OEPS !over magnetron

Dit gebeurt er als je wat eten in een plastic bakje wilt opwarmen in de magnetron maar per ongeluk de oven aanzet.
 
AllesOverVoeding.nl | Contact | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | Twitter
 
Powered by AcyMailing