Nieuwsbrief Alles over Voeding 15 - 10

header-nieuwswsbrief
Voedingsnieuws van 29 maart 2024   
 

Roodvlees, worst en kanker - met een korreltje zout…

Minder zout eten kan alleen al in Nederland tienduizenden hartinfarcten en beroertes voorkomen, zo lieten het RIVM en ‘Wageningen’ deze week weten. Uit de koker van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO kwam alarmerender nieuws: van bewerkt vlees – worstje en zo – maar ook gewoon roodvlees kun je kanker krijgen.
Kunnen we nou niks meer eten?
Zo erg is het natuurlijk niet. Gewoon even goed lezen wat er staat. En, ook heel gezond: de koppen in de kranten en op blogs soms met een korreltje zou nemen.

Zoutreductie

Dat ‘we’ te veel zout eten, is al lang bekend. Tenminste, voor iedereen die zich een beetje om zijn eigen gezondheid en voeding bekommert. Dat ‘minder zout eten’ dus zal leiden tot gezondheidswinst is geen nieuwe inzicht. Het wetenschappelijke onderzoek van Marieke Hendriksen leverde wel de nodige cijfermatige gegevens op voor dit inzicht. Overigens, al bijna twee jaar geleden, december 2013, publiceerde Hendriksen de essentie van haar bevindingen in The American Journal of Nutrition.

zoutvaatjeOude gegevens
Een voordeel van wetenschappelijk onderzoek is dat het resultaat meestal wel klopt. Nadeel is dat je heel goed moet lezen om te weten wát er nu precies klopt. Dan blijkt dat dit zout-onderzoek is gebaseerd op cijfers van 4 tot 8 jaar oud, zo benadrukt de voedingsmiddelenindustrie in een reactie. Juist de afgelopen jaren is van diverse voedingsmiddelen het zoutgehalte juist iets afgenomen.

De voedingsmiddelenindustrie heeft zich verplicht tot een zoutreductie, krachtens het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Die zoutreductie gaat overigens niet snel. Volgens de fabrikanten móet dat ook langzaam gaan. Zo kunnen mensen gestaag wennen aan een iets minder zoute smaak. Gaat de zoutreductie te snel, dan is er het risico dat mensen juist weer voor zoutere varianten gaan kiezen, of vaker zelf zout gaan toevoegen - en daar schiet niemand wat mee op.

Lees onze tips om zelf zoutvervangers te maken.

Bewerk en roodvlees ‘kankerverwekkend’

roodvleesErnstiger was de de mededeling van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO (download pdf) dat bewerkt vlees en roodvlees kankerverwekkend kunnen zijn. Zo geformuleerd klinkt het al minder bedreigend dan ‘dat je er kanker van krijgt’, zoals sommige koppen suggereerden.

Kansen, risico's en gevaren
De feiten over wat de WHO precies meedeelde, staan keurig toegelicht op De Nieuwe Reporter. In dat artikel worden de kansen, risico’s en gevaren nuchter in getallen uitgedrukt. Het komt hier op neer: wie weinig of geen bewerkt vlees eet, zit statistisch in de groep waarbij in de loop van het leven 56 van de 1000 personen darmkanker ontwikkelen. Van de groep veel-vlees-eters krijgen er 66 van de 1000 darmkanker.

Niet roken is veel belangrijker
Dat is best een verschil om je aan te trekken. Maar er zijn diverse sterkere redenen om minder vlees te gaan eten: milieubeslag, kosten, dierenleed. Veel krachtiger maatregelen om de eigen gezondheid te beschermen zijn bijvoorbeeld: niet roken, minder of geen alcohol drinken en voldoende bewegen. En áls je al gaat barbecuen: laat het rode vlees niet zwart worden.


We kopen wat meer duurzaam

Naast alle waarschuwingen is er ook positief nieuws over onze voeding. We kopen met z’n allen kennelijk steeds vaker duurzaam geproduceerde voedingswaren. Nu is het wel lastig om precies te zeggen wat ‘duurzaam’ is – minder mileubelastend, een beter dierenleven, (bijna) biologisch, energiezuiniger, gezonder – maar alle kleine beetjes helpen.

Het is zelfs positief uit te leggen dat er vorig jaar mínder duurzame vis is verkocht. Gewoon omdat er vanuit oogpunt van duurzaamheid minder vis gevangen mocht worden.

Lees meer over duurzame consumptie.


vegaslagerBiefstuk zonder koe

Het gaat bijna lukken: vleesvervangers maken die smaken en voelen als echt vlees. En gemaakt uit louter plantaardige grondstoffen, dus helemaal zonder een koe te slachten. In een proefopstelling is het al gelukt, en het is een kwestie van tijd om er mooie lapjes voor op het bord mee te maken. Zondag 1 november horen we er meer over.

Lees verder

 

tim noakesVet is fout, eh nee, juist goed

Vet eten is goed. Waarom? Omdat koolhydraten slecht zijn, en je moet toch wát eten. Dat is – heel kort samengevat – de boodschap van professor Tim Noakes. Dat is opmerkelijk, want deze hoogleraar heeft tientallen jaren lang juist het tegenovergestelde beweerd, en net zo fanatiek als hij zich nu tegen koolhydraten keert.

Lees verder

sjoprzWeer een nieuwe boodschappen-app: sjoprz

De app ‘Boodschapp’ verdween onlangs van het toneel. En hóp, daar is een nieuwe: shoprz. Daar waar Boodschapp zich vooral richtte op gezondheid, pakt Sjoprz het bewust iets breder aan. Er is aandacht voor Goedkoper, Gezonder en Gemak. Bij deze gratis app moet je inloggen om hem te kunnen gebruiken.

Lees verder

 


Zo zit dat:

Suiker, insulineresistentie en diabetes type 2
Diabetes heet ook wel suikerziekte, en dat is niet voor niks. Maar lastig is het wel.

Als je diabetes type 1 hebt mág je eigenlijk geen suiker. Of beter: het mag wel, maar dan moet je misschien insuline spuiten om die suiker uit je bloed te krijgen. Diabetes type 1 kan je gewoon als ziekte overkomen. Eerst is er de ziekte, daarna moet je voorzichtig zijn met suiker.

Diabetes type 2 daarentegen kan juist veroorzaakt zijn door langdurig te veel suikers te eten. Dus eerst de suiker, dan de ziekte, ofschoon die relatie niet 1 : 1 zo direct bestaat.

Lees meer over insulineresistentie en diabetes type 2.


 
AllesOverVoeding.nl | Contact | Mail | Twitter