Nieuwsbrief Alles over Voeding 15-9

header-nieuwswsbrief
Voedingsnieuws van 15 december 2018   
 

Wereldvoedseldag focust op stabiele voedselvoorziening

wereldvoedseldag2015Weinig nieuws in de media de afgelopen weken over honger of ondervoeding; vluchtelingen en oorlogen domineren de buis en de bladen. Toch is het gebrek aan voldoende goed voedsel nog altijd een permanente ‘killer’.l De Verenigde Naties vraagt daar aandacht voor op Wereldvoedseldag, 16 oktober, en de weken daaraan voorafgaand.

Stabiele verbetering

Het thema van Wereldvoedseldag is dit jaar ‘Social protection and agriculture, breaking the cycle of rural poverty’ ofwel ‘Sociale bescherming en landbouw - verbreek de cyclus van armoede op het platteland’. Dit geeft al aan dat de VN zich richt op een stabiele verbetering van de voedselvoorziening, met als doel het risico te verkleinen dat er nog periodes van voedselgebrek en honger zullen optreden.
Check de site van de FAO over Wereldvoedseldag.

Vanaf 1 oktober

De Nederlandse overheid heeft de publiciteit rond Wereldvoedseldag als het ware uitbesteed aan magazine OneWorld. Reeds op 1 oktober starten de activiteiten rond dit thema met de ‘Eat this road trip’ met events in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen, Venlo, Nijmegen, Maastricht en Breda.
Wereldvoedseldag heeft met @WereldVD ook zijn eigen twitteraccount en een eigen FB-pagina.


Food-design op DDW'15: voorbij kweekvlees en ledlicht

DDW2015De Dutch Design Week, van 17 - 25 oktober in Eindhoven, besteedt de laatste jaren telkens (veel) aandacht aan voeding. Het gaat daarbij doorgaans niet (alleen maar) om ‘klein design’, zoals vormgeving van voedsel, maar veeleer om ingrijpende zaken als een totaal nieuwe benadering van voedsel produceren of verwerken.

Future Food Seminar

Dat gaat soms vrij ver. Daarom zijn sommige projecten op de DDW eigenlijk weinig meer dan uitgewerkte gedachtenexperimenten. Andere kunnen toch heel praktisch zijn. Het ‘Future Food Seminiar’ bijvoorbeeld heeft als ondertitel ‘Van uitdaging tot ontwerp’. De participatie van ontwikkelingsorganisatie Hivos geeft al aan dat het echt de bedoeling is dat de voedselproductie hiermee geholpen kan zijn.

Een soms boeiende kruisbestuiving tussen enerzijds ‘outside the box’ denken en anderzijds praktisch handelen, is ‘Agri meets design’: samenwerking tussen designers en boeren.
Bekijk een overzicht van alle voedselgerelateerde activiteiten op de DDW.

Kinderen denken en doen mee

Ook kinderen zijn hierbij betrokken. Het tv-programma Het Klokhuis daagde jonge designers uit met het thema ‘Iedereen aan tafel’. Vijf winnende ontwerpen zijn te zien tijdens DDW’15. Het Klokhuis besteedt hier twee uitzendingen aan, op 15 en 16 oktober. Bekijk alvast de ontwerpen van 'Iedereen aan tafel'.


Doe gezond: voed je darmbacteriën

Opnieuw tonen wetenschappers aan: voeding met pre-biotica of pro-biotica (bijvoorbeeld karnemelk met speciale bacteriën) kan belangrijk bijdragen aan een betere gezondheid. Wie te zwaar is of te veel vet in zijn bloed heeft, kan met goed gekozen voeding zijn gezondheid verbeteren. Zo leert onderzoek door het UMC Groningen.


Lees verder

Suikertaks frisdrank in België in 2016

België wil een belasting gaan invoeren op suikerhoudende frisdranken en met extra suiker gezoete alcoholische dranken. Hoe hoog die belasting wordt, is nog niet bekend. De staat denkt er jaarlijks 50 miljoen euro mee op te halen. In Nederland gaat komend jaar de belasting op alle soorten frisdrank omhoog.


Lees verder

Redden we het zonder dierlijke mest?

koeien inweiStel dat we de vleesproductie totaal afbouwen en helemaal geen landbouwdieren meer houden - gaan we dan niet de mest heel erg missen voor de akkerbouw? Een beetje wel, maar wat we het meeste zullen missen is het vermogen van koeien om gras (voor mensen waardeloos) om te zetten in vlees, melk en andere producten. Aldus meldt The Milkstory.


Lees verder

‘Artsen schrijven te snel pillen voor’

Mensen met welvaartsziektes krijgen nog te vaak pillen voorgeschreven, of andere medische ingrepen, terwijl een meer gezond voedingspatroon net zo goed kan werken. Dat vindt voedingsprofessor Jaap Seidell. Welvaartsziektes zijn vaak juist het gevolg van jarenlang ongezond eten en leven.


Lees verder

 
AllesOverVoeding.nl | Contact | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | Twitter
 
Powered by AcyMailing