Nieuwsbrief Alles over Voeding 15-8

header-nieuwswsbrief
Voedingsnieuws van 15 december 2018   
 

Gezond eten en leven:

allemaal een kwestie van kwantumbiologie?

Gezond eten en lekker leven zijn twee zaken die heel goed samengaan.

etenWat een gezond voedingspatroon is, weet vrijwel iedereen wel ongevéér: vers, groenten, fruit en afwisseling.

Wie het meer precies wil weten, kan focussen op bepaalde producten; bijvoorbeeld fruit met extra vitaminen, of superfoods, of gegarandeerd gifvrije groenten, of een uitgekiende mix van plantaardige eiwitten.

De echte freaks duiken er nog dieper in: zij willen alles weten over ‘stofjes’, zoals vitaminen, enzymen, (geen) antibiotica, omega-3 en omega-6 vetzuren, snelle of langzame koolhydraten.

cellenHet kan nóg preciezer: de werking van voedsel bekijken op moleculair niveau. Een uitvloeisel daarvan is bijvoorbeeld de moleculaire keuken.

Om te weten hoe je eetpatroon uitwerkt op je gezondheid, is het goed om te letten op de darmflora: de vele miljarden bacteriën in je darmen. Want zíj zijn het die jouw lichaam voeden, en jij voedt de bacteriën. Dit alles werkt natuurlijk ook op moleculair niveau.

Maar het bestuderen van de spijsvertering kan nóg nauwkeuriger: op sub-moleculair en zelfs sub-atomair niveau. Want om bijvoorbeeld de werking van enzymen te begrijpen, moet je kijken naar de vorm van die ingewikkelde moleculen, zo is al tientallen jaren bekend. Hoe een enzym binnen zijn ‘reactiecentrum’ andere moleculen (eiwit, koolhydraat of vet) weet te kraken, is nog altijd niet precies opgehelderd.

enzymenDankzij diverse recente wetenschappelijke inzichten is er nu ook meer duidelijkheid over de precieze werking van enzymen. Het is een ingewikkeld verhaal, maar voor de liefhebbers alvast dit: hier komt kwantumtunneling van elektronen en protonen aan te pas. Alleen op die manier is het ‘kraken’ van grote voedselmoleculen te verklaren.

Een uitgebreide uitleg van dit proces staat in het vorige week verschenen boek ‘Hoe leven ontstaat’. Geschreven door de wetenschappers Jim Al-Khalili en Johnjoe McFadden; ISBN 978 90 450 2930 6.
In dat boek leggen zij ook geduldig uit hoe zalmen kunnen ruiken welke rivier zij moeten opzwemmen om terug te keren naar hun geboortegrond, en hoe een roodborstje min of meer kan zien waar het zuiden of het noorden ligt. En ook dit allemaal dankzij kwantumeffecten.


Paleodieet helpt diabetes te voorkomen

Het paleodieet (of oerdieet) helpt tegen het metabool syndroom, een voorstadium van suikerziekte. Dat concluderen Leidse onderzoekers na grondige analyse van wetenschappelijke literatuur. Dit dieet werkt zelfs beter dan het volgen van de nationale voedingsrichtlijnen voor diabetespatiënten.


Lees verder

Ai! Welk ei is nou het beste?

eitjeWie de natuur ter harte gaat, kiest voor een biologisch ei, of een ei van een klp met vrije uitloop. Toch? Helaas halen dit type eieren de slechtste milieuscore. En het beste scoort: het kooi-ei. De scores op diverse onderdelen van duurzaamheid zijn helaas nogal verwarrend.


Lees verder

Overzicht vleesvervangers

Omdat (veel) vlees eten erg schadelijk is voor de wereld, en ook niet zo gezond voor het eigen lijf, is het goed andere bronnen van eiwit te proberen. Het Voedingscentrum heeft van een dozijn vleesvervangers op een rij gezet wat het gehalte is aan eiwit, energie, vezels, ijzer en vitaminen.


Lees verder

Is ketchup wel ketchup als er ketchup op staat?

spaghetti westernHeinz tomatenketchup mag in Israel niet langer ‘tomatenketchup’ heten, omdat er te weinig tomatenbestanddelen in zouden zitten. Dit is een gevolg van een actie van Heinz’ grote concurrent op de Israelische ketchupmarkt, Osem. Maar vreemd: dit verbod geldt alleen voor het Hebreeuwse etiket, niet voor het engelstalige.


Lees verder

Zo zit dat:

Bruin vet in een gezond lijf

Bruin vet hebben we allemaal in ons lichaam. Het is anders dan het gewone (witte) vet dat vaak een overtollige balast is en ons dik of papperig kan maken. Het pondje bruin vet is gezond; het is een resevevoorraadje energie dat snel kan worden aangesproken om, indien nodig, de vitale organen in het lichaam warm te houden.


Lees verder

kijktip-hoog

Terugkijktip:

Terugkijken: 3 afleveringen van Nieuwsuur over voeding.
Een inleidend artikel: (over suiker, melk, smoothies)
1. Over suiker.
2. Over voedselverspilling
3. Over de kloof rijk/arm. Rijke mensen leven langer en gezonder.

 
AllesOverVoeding.nl | Contact | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | Twitter
 
Powered by AcyMailing