Nieuwsbrief Alles over Voeding 15-6

header-nieuwswsbrief
Voedingsnieuws van 18 april 2024   
 

 

De zon: gratis vitamine D

in de zon zittenjpgGa lekker buiten zitten, nu de zomer echt lijkt aan te breken. Dat levert gratis vitamine D op.

Het maakt niet veel uit of je in het zonnetje of in de schaduw gaat zitten. Het maakt wél verschil hoe veel van je blote vel in aanraking komt met lucht en licht. De huid moet het zonlicht (ook in de schaduw) opvangen om vitamine D te kunnen maken.

Zon op de huid

Dus: armen bloot, benen bloot, en liefst nog wat meer.
Geen wonder dat helaas veel ouderen, vooral vrouwen, en ook veel allochtonen, een tekort hebben aan vitamine D. Wie de zon te weinig toelaat op zijn huid, doet er goed aan pillen met vitamine D te slikken.

Toevallig is vandaag, 26 juni 2015, Eveline Sohl op de VU gepromoveerd op onderzoek naar tekorten aan vitamine D.

Een tekort aan vitamine D kan onder meer leiden tot zwakkere botten en een slecht humeur.
De positieve effecten van vitamine D zijn velerlei.


Baby lust heus wel groente

babyhapjeBaby’s eerste ‘echte’ eten is vaak een fruithapje - dat smaakt meestal lekkerder (= zoeter) dan groente. Maar het is helemaal niet verkeerd als de ouders even volhouden en hun kleintje eerst alleen groentehapjes geven. Dat levert een peuter op die makkelijker groente eet. En daarmee is de eerste gezondheidswinst voor een heel leven alweer behaald.


Lees verder

Geef je buikbacteriën goed te eten

Gezond eten houdt je lichaam goed in vorm. Maar hoe werkt dat dan, daar binnen in je buik? Miljarden bacteriën helpen het voedsel verteren, bestrijden ziektekiemen, ondersteunen hormonen en werken zo ook nog eens in op je gevoel en je hersens. In het boek ‘Het brein in je buik’ staat dit uitgebreid beschreven.


Lees verder

Meer FairTrade - kiloknaller blijft

De verkoop van FairTrade-producten (‘eerlijke handel’) nam vorig jaar met 8% toe. Dit soort producten wordt doorgaans gekocht door mensen die wat verder kijken en denken dan hun neus lang is. Maar wie niet makkelijk verder denkt dan zijn buik dik is, blijft vlees kopen bij de kiloknaller. Supermarkts hebben voor elk wat wils.


Lees verder

Gezonde frisdrank zonder rommel

fruitwater frisDat ‘frisdranken’ met veel suiker ongezond zijn, weet onderhand iedereen wel. Een goed alternatief zijn zelfgemaakte frisdranken. Best makkelijk om te doen, heel gezond en nog goedkoop ook. Emily-Jane Lowe beschrijft op haar site LevenZonderAfval hoe je dat doet- zij doet het vooral om geen afval te produceren.


Lees verder

Weetje

De Bifidobacterium, een gezond pro-biotisch supplement

De zuiveldrankjes die claimen heel gezond te zijn, bevatten vaak stammen van het bacterie-type  Bifidobacterium. Die bacteriën zetten glucose en melksuiker om in melkzuur en azijnzuur. Dat pakt goed uit voor onze darmflora.

bifidobacterium infantisIn zekere zin zijn dit de basisbacteriën in ons darmstelsel, die we van jongs af aan bij ons dragen. Bij babies die borstvoeding krijgen, bestaat de darmflora voor tot wel 95% uit verschillende soorten Bifido-bacteriën.

Verschillende stammen van deze bacteriesoort die in zuiveldrankjes zitten, zijn gewonnen uit de luiers van jonge babies. Voor wie nog nooit zo'n luier heeft geroken: dat stinkt echt niet, maar ruikt puur naar ... karnemelk. Echt waar.

 

Tip

Wildplukken - kan het hele jaar door

Wildplukken, ofwel oogsten uit de natuur, is vooral interessant in het voorjaar, als de natuur goed tot leven komt, en in het najaar als er overdonderend veel fruit en vruchten beschikbaar zijn. Toch is er het hele jaar door van alles te vinden in de natuur. De Wildplukwiki geeft per maand handige tips.

watermuntOp welke plekken in de natuur eetbare gewassen te vinden zijn, is te vinden op de Wildplukwijzer.
Wildplukken kun je doen voor de smaak en voor het avontuur. Geld bespaar je er amper mee. Een bosje munt kost op de markt of bij de (Turkse of Marokkaanse) groenteman weinig. Maar het smaakt misschien nog veel lekkerder als je akkermunt of watermunt zélf hebt gevonden en geplukt langs de waterkant ergens in de ‘Hollandse wildernis’.

Meer info over wildplukken bij:
Wildpukwijzer
OogstenZonderZaaien
Wildpluk wandelingen
Foodblog I am a Foodie
Voor wie actueel op de hoogte wil blijven: volg twitter @wildoogst


 
AllesOverVoeding.nl | Contact | Mail | Twitter