Nieuwsbrief Alles over Voeding 15-5

header-nieuwswsbrief
Voedingsnieuws van 20 april 2024   
 

Het populairste dieet: doe-lekker-normaal

hollandsepotVoedingshypes zoals geen-brood, superfoods en louter-rauw trekken veel aandacht, maar niet bijster veel volgers. Acht op de tien mensen trekken zich er niks van aan en zeven op de tien vindt het zelfs gewoon onzin. Althans, dat blijkt uit een onderzoek van het gerenommeerde onderzoeksbureau GfK in opdracht van de NVVL, de beroepsvereniging voor voedingskundigen.

Kennelijk doen Nederlanders nogal nuchter over hun eten.
En dat is goed en slechts nieuws.
• Het is goed om je niet te laten opjagen door dingen die niet meer mogen of die juist moeten, maar om gewoon je eigen bewuste keuzes te maken.
Slecht nieuws is dat kennelijk maar hooguit 20 % van alle Nederlandser eens een tijdje probeert of een nieuw, heel bijzonder dieet voor hen positief zou kunnen uitpakken. Want nog altijd is ongeveer de helft van de bevolking te zwaar en moet dus echt iets aan hun voedingspatroon doen.

Wij van AllesOverVoeding propageren geen enkel specifiek dieet. Wij zeggen alleen: gun jezelf de beste voeding die er is. Erken dat je lijf heel veel dingen automatisch voor jou regelt, samen met de vele miljarden bacteriën in je buik. Zorg er alleen voor dat je je darmen voedt met goed spul, dus zo natuurlijk mogelijk, liefst weinig bewerkt, met weinig of geen industriële toevoegingen en geen ‘loze calorieën’ zoals suiker. En zet je lijf lekker aan het werk, dus ga dansen, lopen, fietsen, sporten.

Vrijwel zeker dat je je dan lekker voelt. Alleen wie een echte (stofwisselings)ziekte onder de leden heeft, kan dan nog problemen hebben. Raadpleeg in zo’n geval je arts of een voedingskundige. Of probéér eens een halfjaar lang een bijzonder dieet. Als dat goed voelt, zet dat dan voort; zie het als hulpmiddel, nooit als plicht.


Geen brood? Neem dan jodium

Wie resoluut stopt met brood eten, loopt een grote kans op een tekort aan het mineraal jodium. Met als gevolg mogelijk een tekort aan schildklierhormoon, wat kan leiden tot vermoeidheid. Bij zwangere vrouwen kan een ongeboren kind problemen krijgen met de hersenontwikkeling en een lager IQ.


Lees verder

Meer koeien in de wei - in plaats van schapen

koeien in de weiFietsend door het Zuidhollandse weidelanschap valt op dat er wat meer koeien in de wei lopen dan voorgaande jaren. Een vrolijk gezicht! Maar de andere jaren waren die weiden ook niet leeg, alleen liepen er toen meer schapen. Dit heeft alles te maken met EU-beleid en het afschaffen van het melkquotum.


Lees verder

‘Verzadigd vet niet grote boosdoener’

Verzadigd vet lijkt niet de grote boosdoener bij het ontstaan van welvaartsziektes door voeding. Schadelijk lijken vooral de grote hoeveelheden ‘lege’ calorieën: calorieën zonder vitaminen en vezels. Dit betoogt prof. dr. Mozaffarian (Harvard School of Public Health) op 29 mei tijdens het congres Arts en Voeding in Leiden.


Lees verder

Etnisch voedingspatroon beklijft lang

Een ‘typisch westers’ voedingspatroon, met veel rood en voorbewerkt vlees, snacks en suikers verhoogt sterk het risico op suikerziekte, zo is al lang bekend. Maar dat blijkt veel minder te gelden voor Turken, Marokkanen en Surinamers. Dat stelde Louise Dekker vast in een studie waarop zij op 29 mei promoveert aan de UvA.


Lees verder



 
AllesOverVoeding.nl | Contact | Mail | Twitter