Nieuwsbrief Alles over Voeding 15-4

header-nieuwswsbrief
Voedingsnieuws van 17 november 2018   
 

Voedsel voor de wereld, energie voor het leven

‘Voedsel voor de wereld, energie voor het leven.’ Dat is de centrale slogan van de algemene Wereldtentoonstelling die volgende week vrijdag, 1 mei, opent in Milaan. Uiteraard is alles engelstalig, dus het heet ‘Feeding the planet, energy for life’.

WorldExpo2015Een slogan met ambitie - dat moet ook wel als je iets wilt bereiken. Bovendien een heel gezonde ambitie. Want de zorg om de beschikbaarheid van voldoende voedsel en energie is heel fundamenteel. Het is een centrale opgave voor regeringen en politici om dat te waarborgen, zodat burgen en bedrijven dat kunnen uitvoeren.

De World Expo 2015 pakt hiermee een thema op dat de Nederlandse Floriade van 2012 liet liggen. De Floriade - die over voedsel en bloemen gaat - toonde veel te weinig het besef dat Nederland (bedrijven en wetenschap) een belangrijke rol kan spelen in de mondiale voedselvoorziening. Op de World Expo krijgt ‘Holland Food & Agro BV’ nu een nieuwe kans.

Nederland heeft echt alles in zich om ‘de groente-, fruit- en kruidentuin van de wereld’ te zijn, of om aan andere landen de zaden en jonge planten te leveren. Dat is fijn voor het bedrijfsleven. Maar ook fijn voor de mensheid. Want ofschoon er in Nederland zelf geen enkel gebrek is aan wat voor voedsel ook, is die zekerheid er voor grote delen van de wereld nu niet. En voor de langere termijn is die vrijwel nergens niet zekergesteld.

Een Wereldtentoonstelling gaat altijd gepaard met veel poeha, poen en prestige. Maar er kunnen ook heel goede dingen uit voortkomen. Goed en gezond eten voor allen, bijvoorbeeld.


Gezond eten, seks, wijn, dutje, vrienden

Wat is het geheim van een lang en gezond leven? Gezond eten, met wijn, regelmatig sex, dagelijks een dutje en goede vrienden. Dat blijkt uit onderzoek naar de plekken op de wereld waar mensen opmerkelijk gezond heel oud worden. In deze zogeheten ‘Blue zones’ is vooral gezond eten van belang.


Lees verder

Het is Moeder Aarde die ons voedt

Al ons eten komt uit de grond voort; ook vlees kan alleen ontstaan omdat dieren voeder eten. Dus goed om ten minste eenmaal per jaar stil te staan bij de vruchtbaarheid van de grond. Doe dat vandaag, 22 april, de Dag van de Aarde. Zegt een boer met gezond verstand: ‘Ik voed de grond, de grond voedt het gewas.’


Lees verder

Slimme mensen eten meer groente en vis

Mensen met een hogere opleiding eten vaker voldoende groente en vis dan laagopgeleiden. Dat blijkt uit de vandaag verschenen Leefstijlmonitor. Daaruit mag je niet direct concluderen dat je slim wordt van het eten van groenten en vis. Maar wel dat hoger opgeleiden personen slim zijn en daarom ervoor kiezen om vaker groenten en vis te eten.


Lees verder

Groenten uit eigen tuin - ja graag!

Liefst 60% van de Nederlanders eet liever groente en fruit uit eigen tuin dan uit de supermarkt. Zo leert onderzoek in opdracht van de firma Bakker, leverancier van groentezaden. Opmerkelijk, want slechts een klein percentage teelt ook echt groente in eigen tuin.


Lees verder

Voedselschandalen veel zwaarder straffen

Gerotzooi met eten kan voortaan veel zwaarden worden beboet. De maximale boete is door wetgever de Tweede Kamer op 21 april 2015 verhoogd van 4500 euro naar liefst 810.000 euro. Dat is toch weer tienmaal zo veel als staatssecretaris Dijksma van landbouw en minister Schippers van gezondheid eigenlijk wilden.kijktip-hoog

Kijktips voor de komende week:

Nog éénmaal: superfoods - Voor wie nog niet alles over superfoods weet maar dat wel zou willen weten: Keuringsdienst van Waarde. do. 30 april. 20:30 uur, NPO 2.

 
AllesOverVoeding.nl | Contact | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | Twitter
 
Powered by AcyMailing