Nieuwsbrief Alles over Voeding 15-3

header-nieuwswsbrief
Voedingsnieuws van maart 2015  
 

 

Lente! De zon geeft weer gratis vitamine.

krokuskomkommer

 

 

 

 

 

 

 


Groenten en fruit - hoezo eigenlijk?

lettuceGroenten en fruit eten is gezond, dat weet iedereen. Maar waarom is dat gezond? En is het eigenlijk wel echt zo? Per slot zit er in fruit vaak heel veel suiker. En vitamines? Die zitten lang niet in alle soorten groente, en voor vitamine kun je ook pillen nemen - daar zitten gegarandeerd vitamines in.

En toch is groenten en fruit eten gezond.
Want: wat moet je anders eten?
Alleen maar vlees en gefrituurde meelballetjes? Of pannenkoeken, pizza, chinees, of een hamburger met twee stukje witbrood om hem beet te pakken? Daar blijf je echt niet gezond bij.
Welbeschouwd is een groot en belangrijk voordeel van het eten van groenten en fruit dit:
als je groenten en fruit eet, eet je niet wat anders.


‘Eet meer groente’ - hoe doe je dat?

groenten en fruitGroente is krachtvoer, maar toch eet slechst 1 % van alle kinderen van 7 - 18 jaar de aanbevolen hoeveelheid groente. Hoe krijgen we dat veranderd? Die vraag stond 26 maart centraal op het ‘Groentecongres’ in Rotterdam. Nieuwe antwoorden kwamen er niet, terwijl de oude antwoorden allemaal niet dé oplossing zijn. Grrrr...


Lees verder


Proeven met je oren

bruisende kersenProeven doe je met je tong, hoewel de neus vaak belangrijker is. En als het eten er prachtig uitziet, smaakt het bij voorbaat al goed.  Maar je oren? Ja, die werken ook mee. Een wortel of appel die lekker knapt, chips die kraken of een geopend flesje dat fris bruist - het draagt allemaal bij aan ‘lekker’.


Lees verder


Voedsel slimmer en zuiniger verwerken

Moet de voedselproductie sterk omhoog om straks alle monden te kunnen voeden? Nee hoor, meent professor Remko Boom. Het is voldoende om slimmer en zuiniger om te gaan met alle voedsel dat ons nu ter beschikking staat. Hij zette dat uiteen tijdens de laatste publiekslezing van het project Foodtopia in museum Boerhaave in Leiden.


Lees verder

13 tips tegen frisdrank

fruitwaterFrisdrank is echt niet gezond. Vooral door de suiker die er meestal in zit, maar ook door de CO2. En light frisdrank verstoort ook het suiker-evenwicht in je lijf. CNN zet enkele nadelen op een rij, en geeft 13 tips of het frisdrankgebruik te verminderen. Eén van die tips: geef kraanwater een smaakje met stukjes fruit.


Lees verder


Vraag en antwoord

Een half uurtje voor het slapen gaan drink ik graag een kopje thee. Nu vertelde iemand me dat je daar juist wakker van blijft, zelfs van groene thee. Hoe zit dat?

groene theeOm te beginnen: er zijn mensen die voor het slapen gaan graag een kopje koffie drinken, terwijl ze daar prima op slapen. Dus kijk vooral wat eten of drinken bij jou zelf doen.
Zwarte thee (vaak ‘gewone’ thee genoemd) bevat cafeïne. Niet veel: 40 milligram. Dat is nog niet de helft van wat algemeen beschouwd wordt als belemmerend voor een goede nachtrust. En ja, ook groene thee bevat cafeïne, ongeveer half zo weinig als zwarte thee.
Echte kruidenthee bevat geen cafeïne. Kruidenthee bestaat er in oneindig veel soorten. Wie een beetje de smaak te pakken heeft, kan zijn eigen mengsels samenstellen.
Lees meer over verschillende soorten thee.


kijktip-hoogKijktips voor de komende week:

Efficiënte voedselproductie - 'Tote Tiere - Kranke Menschen', over het massale gebruik van landbouwgif glyfosaat.
di. 31 mrt. 21:15 uur, Arte (Dld).
Kweekvlees  - 'Het Klokhuis' legt uit wat de voor- en nadelen zijn van kweekvlees; beloftevol, maar nog veel te duur
do. 2 apr. 18:23 uur, NOP 3.
Gluten - Keuringsdienst van Waarde over gluten: wat is het, wat doet het, waarom kun je er last van hebben?
do. 2 apr. 20:30 uur, NPO .

 
AllesOverVoeding.nl | Contact | Mail | Twitter