Nieuwsbrief Alles over Voeding 15-2

header-nieuwswsbrief
Voedingsnieuws van 29 maart 2024   
 

Gezond en duurzaam? Wordt aan gewerkt!

Omdat er nog altijd veel ziekte en ongemak is als gevolg van voeding (obesitas bijvoorbeeld), moet ons eten gezonder. En ook duurzamer, anders houdt de aarde het niet vol. Hoe moet dat? En hoe ver moet dat gaan? Het zijn gewone mensen - burgers en consumenten - die dat moeten beslissen én realiseren.

FoodtopiaItsTheFoodMeedenken en -praten over het duurzamer en gezonder maken van  productie en consumptie van voeding, kan op steeds meer plaatsen. Twitteren rond tv-programma’s kan altijd. Er lopen nu twee serie’s lezingen of debatten. Foodtopia (bij museum Boerhaave in Leiden) verzorgt vooral lezingen met discussie. Bij de Rode Hoed in Amsterdam is het veel actiever, met prikkelende stellingen en discussianten die van wanten weten.
Deelname aan de lezingen en discussies is niet gratis, wel openbaar toegankelijk.

En wie niet zo nodig hoeft mee te praten of te denken, kan toch zien dat 'eten op straat' leuker en gezonder aan het worden is met Foodtrucks.


Gezond overheidsbeleid = verboden

Ofschoon de bevolking massaal overgewicht opdoet en erg vaak last krijgt van allergieën en overgevoeligheden, mag de overheid daar niet zomaar iets tegen doen. Als de overheid duidelijk ongezonde eetpatronen wil tegengaan, komt de ‘Europese economische politie’ in het geweer. Geld verdienen gaat boven gezondheid.


Lees verder

Iets minder zout in het eten

zoutvaatjeHeel langzaam komt er minder zout in sommige producten van voedselfabrikanten. Vergeleken met 2011 zit er nu 21% minder zout in brood, 11% minder in kaas, 30% minder in chips en liefst 54% minder in groenteconserven, melden de fabrikanten. Gezondheidsorganisatie vinden dat dit niet snel genoeg gaat.


Lees verder

'Dikke mensen eten niet te veel, maar verkeerd'

word100Overgewicht komt niet zozeer door véél te eten, maar verkeerd eten. Verkeerd is om vooral bewerkt voedsel te eten, in plaats van vers en onbewerk. Ons lichaam herkent de voedingswaarde van zulk bewerkt voedsel niet zo goed. Dat meent de Nederlandse arts William Cortvriendt, die zich zegt te baseren op uitgebreid, hoogstaand onderzoek.


Lees verder

Vraag en antwoord

Wordt je nu ook al ziek en dik van gewone ijsjes eten? Door emulgator of zo?

Af en toe een ijsje eten is lekker, vooral 's zomers. Maar in ijs zit wel vaak veel vet en nog meer suiker. En meestal ook een emulgator, die ervoor zorgt dat het ijs een smeuiig geheel blijft.
Van twee emulgatoren is nu ontdekt dat die kunnen leiden tot obesitas en andere darmklachten. Het gaat om carboxymethylcellulose en polysorbate-80, ook wel bekend als E 466 en E 433. Muizen werden daar zwaar ziek van; maar muizen zijn ook zoogdieren en mensen reageren vaak net zo.

Lees meer.


kijktip-hoogKijktips voor de komende week:

'Wie maken je dun?' - Aflevering 2 van serie van 3 over obesitas en afvallen. zo. 1 mrt. 19:15 uur, NPO 2.
Echte worst  - Hoe veelzijdig kan ambachtelijke Duitse worst zijn? di.3 mrt. 20:15 uur, ZDF (Dld 3).
Monsanto's macht - 'Zembla' over de macht van Monsanto over onze voedselproductie. w0. 4 mrt. 20:25 uur, NPO 2.
Kaas
- Keuringsdienst van Waarden over kaasproductie. d0. 6 mrt. 20:30 uur, NPO 3.
Kruiden - 'De wilde keuken' van Wouter Klootwijk. vrij. 6 mrt. 20:55 uur NPO 2.

 
AllesOverVoeding.nl | Contact | Mail | Twitter