Nieuwsbrief Alles over Voeding 15-1

header-nieuwswsbrief
Voedingsnieuws van 15 december 2018   
 

Praten over een ‘voedselvisie voor Nederland’

Worden we overspoeld door inferieur fabriekseten waar overbodige E-nummers in zitten en misschien onbekende nano-deeltjes? Of valt dat reuze mee? Is er misschien juist een overvloed aan prachtig en luxe eten? Is er in Nederland een nieuw bewustzijn ontstaan over onze voeding?
Dit laatste lijkt zeker waar. Een van de uitingen daarvan is een nieuwe serie debatten over voedsel in de Rode Hoed in Amsterdam: boerendynamiek in de grachtengordel. Lees meer hierover in onderstaand artikeltje.


Nieuwe debatronde over voedsel

Wat moeten we aan met de productie en consumptie van ons voedsel? Die vraag stond de afgelopen jaren centraal in vijf debatseries in De Rode Hoed in Amsterdam. Dinsdag 3 februari start een zesde debatronde, onder de titel ‘It’s the food, my friend!’. Bedoeling is dat er nu echt antwoorden komen en een ‘voedselvisie voor Nederland’.


Lees verder

Gratis afvallen én geld besparen

Overtollig gewicht kwijtraken kan ten dele heel makkelijk: gewoon de verwarming een graadje lager zetten. Als je daardoor gaat rillen van de kou, verbruikt je lijf extra energie. Maar zo ver hoeft het niet te komen: ook als je het een béétje koud hebt, gaat je lijf extra warmte produceren. Het geheim achter dit proces is: bruin vet.


Lees verder

Tegen misleiding van consumenten

In de ‘romige bospaddestoelensoep met cantharellen’ van Albert Heijn zit 0,1 % cantharel. Dat is ‘pure misleiding’ vindt voedselwaakhond Foodwatch. Die is daarom een petitie begonnen als protest. Foodwatch wil een 15-puntenplan voorleggen aan minister Edith Schippers van volksgezondheid.


Lees verder

Met volkoren leef je gezonder én langer

Volkoren brood eten leidt tot een betere gezondheid, zo is al jaren bekend. Onlangs is vastgesteld dat je er ook langer door leeft. Zelfs één sneetje volkoren per dag helpt al aantoonbaar. Dit blijkt uit onderzoek door de befaamde Harvard Medical School.


Lees verder

Vitaminedrankjes niet altijd gezond

Met vitamine verrijkte drankjes zijn tegenwoordig veel te koop. Is heel gezond. Maar er is een flinke kans dat je er te veel van binnenkrijgt, en dat kan schadelijk zijn, net als te veel anti-oxidanten. Aldus Amerikaans onderzoek. Bovendien worden vitaminedrankjes en -supplementen vooral gebruikt door mensen die dat het minst nodig hebben.Vraag en antwoord

Vraag: Worden kinderen druk van kleurstoffen in snoep?

Als kinderen snoep hebben gegeten, worden ze soms erg druk. Dat is niet zo gek: ze hebben net nieuwe energie opgedaan. Die energie komt vooral van suiker, omdat vrijwel alle snoep vooral uit suiker bestaat. Suiker behoort tot de zogeheten 'snelle koolhydraten', die snel voor nieuwe energie zorgen. Dat kan handig zijn.

kleursnoepIn plaats dat kinderen 'zoet' (lief en rustig) worden van snoep, worden ze vaak juist wild. Er wordt wel gedacht dat dat komt door sommige kleurstoffen in snoep. Hoogstwaarschijnlijk komt het gewoon van de suiker. Maar er zijn ook kinderen die extra gevoelig zijn voor bepaalde kleurstoffen, zoals ja ook extra gevoelig kunt zijn voor noten, of ei, of melk.

Antwoord: Nee, maar in sommige gevallen toch wel.
Lees meer over kleurstoffen in voeding.


tvKijktips voor de komende week:

Echt biologische landbouw - Docu over hard-core bio-dynamische boer die vlees aan top-restaurants levert.
zo. 1 febr. 13:00 uur, NPO 2.
Voedselverspilling  - Vroege Vogels over weggooien van voedsel en wat je daartegen kunt doen.
di. 3 febr. 19:20 uur, NPO 2.
Platvis - Start nieuwe serie 'De wilde keuken' van Wouter Klootwijk. vrij. 6 febr. 20:55 uur NPO 2.
 

 
AllesOverVoeding.nl | Contact | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | Twitter
 
Powered by AcyMailing