Suiker echt zo slecht? - Nieuwsbrief Alles over Voeding

headerbeeld
Voedingsnieuws van september 2020  
 

 

Is suiker nou echt zo slecht?


suikerzoetongezondSuiker zit nu duidelijk in het verdomhoekje. De druk op de politiek om suiker extra te belasten, uit oogpunt van volksgezondheid, wordt erg hoog. Tegelijk wordt de suikerindustrie beticht van het toepassen van de bedenkelijke strategieën die eerder de tabaksindustrie gebruikte om zijn positie te verdedigen. En dat voor een product dat al eeuwenlang een basisbestanddeel is van iedere keuken.
Hoe kan het image van een onschuldig ogend product zo snel veranderen?
En vooral: is dat wel terecht?

De actualiteit:

• Op 3 september meldde staatssecretaris van Volksgezondheid, Paul Blokhuis, in een brief aan de Tweede Kamer dat er geen extra heffing komt op suikerhoudende frisdranken.
• Medio augustus presenteerde Foodwatch het rapport 'Big sugar in Nederland', over 'de versmelting tussen wetenschappers en de suikerindustrie'.
• Op 1 september meldt Unicef dat driekwart van alle kinderproducten in de supermarkt ongezond zoet is of anders wel te zout of te vet.

Kosten en ellende

dikke personenDe achtergrond voor deze gebeurtenissen is dezelfde: de overvloedige hoeveelheid onderzoeksresultaten die aantonen dat suiker sterk bijdraagt aan de 'epidemie' van overgewicht en obesitas, vaak gevolgd door diabetes type 2 (suikerziekte). Dat gebeurt over vrijwel de hele wereld. De kosten van deze groeiende ziektelast zijn haast niet te becijferen en de gevolgen voor iedere individuele zieke kunnen ingrijpend zijn.

Loze calorieën

Onomstreden is het inzicht dat een belangrijk dikmakend effect van suikers komt van de de haastig naar binnen geklokte zoetigheden in frisdranken. Dat zijn de zogeheten 'loze calorieën' waar het menselijk lichaam niet goed raad mee weet en die het daarom omzet in vet. 'En dus moeten we iets doen om de consumptie van suikergezoete frisdranken te verminderen', adviseren wetenschappers.

Suikertax helpt

suikergehalteWat helpt, is een extra heffing op suikergezoete frisdranken, te meer omdat het vooral jongeren en de wat armere mensen zijn die veel frisdrank drinken. Engeland voerde in april 2018 zo'n heffing in. Dat had razendsnel resultaat: niet zozeer dat er minder frisdrank werd verkocht, maar wel dat de fabrikanten, om die heffing te ontlopen, het suikergehalte in die dranken direct verminderden. En daar was het toch om te doen. Ook Frankrijk en Noorwegen voerden een belasting op frisdranken in.

Wel of niet duidelijk

Het RIVM publiceerde op 3 september een rapport over de effecten van een frisdrankenbelasting en maakte een nieuwsbericht daarover. Het concludeert dat het "niet duidelijk" is in hoeverre de veranderingen in de verkoop in Engeland "de directe gevolgen zijn van de invoering van de belasting op suikerhoudende dranken". Tja, hoe duidelijk wil je het hebben...

Staatssecretaris Bolhuis grijpt in zijn brief aan de Kamer deze 'onduidelijkheid' aan om vooralsnog geen heffing op suikerhoudende frisdranken voor te stellen in Nederland. Hij wijst ook naar lopende afspraken met de industrie om het suikergehalte terug te dringen (het Preventieakkoord van eind 2018). Maar mocht dat onvoldoende opschieten, dan overweegt Blokhuis een extra suikertax alsnog.

Niet slecht, wel veel te veel

Blijft de vraag: is suiker echt zo slecht? Nou, op zich niet – het wordt gebruikt voor 1001 dingen bij de voedselbereiding. Dat is een belangrijk argument dat de suikerindustrie telkens benadrukt. Maar kennelijk eten 'we' er alles bij elkaar véél te veel van, met enorme nadelige consequenties voor onze gezondheid. Dus doen 'we' er goed aan echt te minderen met suiker. Da's misschien een zuur verhaal, maar helaas de waarheid.


'Goed tot vandaag' spotgoedkoop bij Lidl

lidl verspil me nietBij de supermarkts van Lidl zijn voortaan soms verse voedingswaren supergoedkoop. Het gaat dan om producten die nog goed zijn 'tot vandaag'. Om te voorkomen dat die de volgende dag (moeten) worden weggegooid, biedt Lidl ze nu aan voor 25 of 50 cent. Hiermee wil Lidl voedselverspilling helpen voorkomen.


Lees verder


"Nieuw, bewust, verantwoord": alcoholisch bruiswater met een smaakje

hard seltzerIn de Nederlandse horeca en supermarkten is misschien een nieuw drankje op komst: hard seltzer. Dat is simpel bruiswater met een smaakje en wat alcohol. Maar ja, als je het zo zegt, lok je geen consumenten. Daarom is het goed om te weten dat seltzerdrankjes voor een 'bewuste' consument zijn die 'verantwoorde keuzes maakt' en dat het drankje 'goed past in een actieve levensstijl'. En nog iets: het komt uit Amerika!


Lees verder


Misbaksels

Je wilt een koel biertje schenken, maar ontdekt dat je geen flesjes in de koelkast had gelegd. Dan maar voor een korte tijd een flesje in het diepvriesvak leggen - wie deed dat nog nooit?
Belangrijk: vergeet dat flesje niet! Blijft het te lang ik de ijzige kou, dan kan het flesje uit elkaar knallen. Met een een hoop viezigheid als gevolg.

bierflesje geknald

 
AllesOverVoeding.nl | Contact | Mail | Twitter