Kies plantaardig, maar... - Nieuwsbrief Alles over Voeding

headerbeeld
Voedingsnieuws van 05 juni 2020   
 

 

Kiezen voor plantaardig eiwit, maarrrr....

Er zijn meerdere goede redenen om vaker te kiezen voor plantaardig eiwit in plaats van het traditionele dierlijke eiwit ('vlees'). Maar het is wel zaak om er goed op te letten dat je dan niet bepaalde voedingsstoffen tekort komt.

De goede redenen om dierlijk eiwit (vlees, vis, eieren) vaker te vervangen door eiwitten van plantaardige herkomst zijn:
# Het is goed voor je gezondheid: je ontloopt de gezondheidsrisico's die zitten aan het eten van veel en vooral roodvlees; van plantaardig eiwit moet je meestal iets meer eten, maar dan zit je gelijk ook op een gezonde manier 'vol'.
# Het is goed voor de wereld: de productie van veevoeder vergt enorm veel grond, wat leidt tot verwoesting van bossen, terwijl er veel te veel mest van de dieren komt om goed te kunnen verwerken in de akkerbouw.
# Het is minder zielig voor de dieren: wel eens een flimpje gezien hoe dieren tijdens de opfok of in het slachthuis worden mishandeld?

Ook de rijksoverheid erkent deze goede redenen. Daarom stimuleert de overheid het streven naar duurzaamheid en de 'eiwit-transitie' van dier naar plant.

Ruime keuze

bonen olympisch voedselVlees of vis of ei vervangen met plantaardige producten kan op heel veel manieren. De meest voor de hand liggende is het gebruik van allerlei soorten peulvruchten: erwten, bonen en linzen. Het kan dan gaan om (droge of verse) doperwten, bruine, witte of zwarte bonen, tuinbonen, pronkbonen, capucijners, adukiebonen, spliterwten, kikkererwten, grauwe erwten. Of om de bonen nog in de peul: sperziebonen, haricots verts, kouseband en dergelijke. Of kies uit diverse kleuren linzen. Een aparte vermelding waard is de sojaboon: die wordt wereldwijd extreem veel gegeten, zowel door mensen als door dieren. Al moeten sojabonen wel eerst worden verwerkt tot tempé of tofu/tahoe.

Ook granen bevatten de nodige eiwitten, net als noten, zaden of pitten en paddestoelen. Het eiwitgehalte van paddestoelen is overigens maar gering; ze zijn wel prima te combineren andere eiwithoudende plantaardige voeding. Lees meer over eiwitten bij het Voedingscentrum of bij Veganisme.org.

Nadeel

Vergeleken met het traditionele vlees (of kip of vis) hebben de meeste plantaardige eiwitten ook een nadeel: het bevat niet alle soorten eiwit die mensen nodig hebben. Eiwitten zijn opgebouwd uit diverse onderdelen, de aminozuren. Een mensenlichaam kan zelf veel aminozuren aanmaken uit de brokstukken van zijn voedsel, maar dat lukt niet met negen soorten aminozuren. Dat worden daarom 'essentiële aminozuren' genoemd, die je echt moet eten om gezond te blijven.

Combineren

Vlees bevat alle essentiële aminozuren; dus als je vlees eet, krijg je in ene keer alle soorten eiwitten binnen die je nodig hebt voor groei of onderhoud van het lichaam. Kies je voor plantaardig, dan is het dus zaak om voldoende te combineren om alle benodigde aminozuren binnen te krijgen. En let op: dat betekent niet dat je er bent met het per dag variëren van plantaardig eiwitbronnen. Het is echt nodig om alle benodigde aminozuren op dezelfde dag binnen te krijgen, en liefst tijdens een en dezelfde maaltijd.

Elke dag alle aminozuren

Dus wie helemaal voor plantaardig wil gaan, moet zich omwille van de eigen gezondheid echt verdiepen in de soorten aminozuren die de diverse plantaardige eiwitten bevatten - dankzij internet is dat niet moeilijk. Lastiger is wel om er vervolgens van te verzekeren dat je per dag ten minste iets van alle noodzakelijke aminozuren eet. Het ligt uiteraard aan persoonlijke voorkeuren om te bepalen welke voedingsmiddelen je precies kiest.

Meer weten over hoe veel je van de diverse voedingsstoffen moet eten? Kijk bij veganisme.org.

vega maaltijden


Ook 'vegetarische melkboer' op komst

logo vegan cowboysDe oprichters van De Vegetarische Slager gaan nu aan de slag om ook vegetarische varianten van zuivel  te maken. Ze proberen melk, vla, yoghurt, boter en kaas te maken uit plantaardige grondstoffen. “De ontwikkeling van een roestvrijstalen koe waar gras in gaat en melk uitkomt, zonder het gedoe met dieren, is een langgekoesterde wens van me”, aldus Jaap Korteweg, die zijn eerder opgerichte 'vegetarische slager' eind 2018 verkocht aan Unilever.


Lees verder



Tegen Corona: gewoon gezond eten

wetenschappelijke notitieTegen Covid-19, de ziekte die je kunt krijgen van het coronavirus, bestaat nog geen medicijn én nog geen vaccin ter voorkoming. Maar helpt gezond eten dan wel tegen 'corona'? Jazeker, gezond eten en bewegen helpt echt, zeggen hooggeleerde voedingskundigen. Al gebruiken zij wel veel meer en ingewikkelder woorden voor hun 'oproep voor een gezond lijf tegen infectieziektes'. Of lees het makkelijker leesbare persbericht hierover.


Lees verder

 


'Eerlijkere prijs' voor vlees én groente

TAPP CoalitieEen 'eerlijkere' prijs voor vlees betekent: ietsje duurder, zodat boeren de kosten kunnen dragen van minder vervuiling in de veehouderij. Het al jaren gevoerde pleidooi hiervoor wordt nu ook serieus overwegen door de regering, omdat het staat vermeld in een zeer uitgebreid advies. Om de regering op te porren om werkelijk te kiezen voor een 'eerlijke prijs voor vlees'  is er een petitie gestart die iedereen kan mede-ondertekenen; de beoogde 50.000 handtekeningen zijn nu bijna binnen.


Lees verder

 


Voedsel(productie) in Europa wordt gezonder

groenteteeltOngeveer de helft van de mensen is ongezond te zwaar, velen hebben te hoge bloeddruk, het landschap verarmt door een overmaat aan stikstof en elders op de wereld worden bossen verbrand voor de productie van veevoer en palmolie. Al die problemen hebben met elkaar te maken, stelt de Europese Commissie. Als oplossing voor die problemen is op 20 mei 2020 een nogal ingrijpend plan gepresenteerd waarbij gekeken wordt naar van alles: 'van grond tot mond' of 'van boer tot bord'.


Lees verder

 


kijktip-hoog

Kijktips voor de komende week:

(Voor wie weinig problemen heeft met Duits is er komende week toevallig veel interessante info over voeding te bekijken)

Voeding voor de hersens - Hoe voeding direct invloed heeft op onze geestelijke gezondheid. za. 6 juni 21:45 uur, Arte.

Linzen, een wereldproduct - Linzen, eventueel genetisch gemanipuleerd, om honger de wereld uit te helpen. za. 6 juni 22:40 uur, Arte.

Overbevissing - Documentaire over honger en armoede als bijproduct van overbevissing. di. 9 juni 21:50 uur, Arte.

Overgewicht uit ellende - 'Reallity'programma over puber die zich overeet wegens verveling en ruzie. di. 21:45 uur, NPO 3.

Bak- en braadvet - Aflevering van 'Broodje gezond' over matige bak- en braadprocede's. do. 21:45 uur, NPO 3.

 
AllesOverVoeding.nl | Contact | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | Twitter