Brain & body - Nieuwsbrief Alles over Voeding

headerbeeld
Voedingsnieuws van april 2020  
 

 

Gebruik je verstand: luister naar je lijf

Het leven gaat door, ook als er een ziekmakend en soms zelfs dodelijk virus rondwaart. Maar het leven is door de opgelegde sociale isolatie wel flink anders dan gewoonlijk. Voor velen is dit een stuk relaxter, voor anderen juist extra stressvol.
lijvenhoofdRoutines rond het eten kunnen zijn veranderd: er is vaak wat meer tijd voor het maken en nuttigen van een maaltijd, maar er kan soms wat minder keuze zijn. Wellicht is er nu meer besef dat gezond eten echt belangrijk is en dat overgewicht een risicofaktor is op een voortijdige dood.
Ook de routines rond bewegen zijn nu vaak anders: woon-werk-verkeer hoeft of mag niet; er is meer tijd voor wandelen, fietsen of sporten maar de gelegenheid daartoe is beperkt.

Zo houd je het gezond

Hoe houden we het gezond in deze tijd? Diverse media staan vol met tips, suggesties, waarschuwingen en aanbevelingen – dat gaan we hier niet herhalen. Alleen deze twee dingen:
1. Hou het koppie erbij. Denk zelf na over wat nodig is en informeer je alleen bij bronnen die bewezen betrouwbaar zijn.
2. Luister naar je lijf. Dagelijks een portie inspanning hebben we nodig, en wie 'bewegingsschuld' heeft, kan die nu inlossen. Maar misschien heeft je lijf juist eens behoefte aan een flinke periode van rust. Dat kan dan ook weer leiden tot meer helderheid in het koppie.

Toch ook nog deze tips:
Voorkom de vorming van quarantainekilo's
Verbeter sluiperderwijs je eetgewoontes
En o ja, maak eventueel ingekochte voorraden bewaarbaar voedsel (zoals groente in potten of blik) slechts gestaag op, blijf zoveel mogelijk kiezen voor verse groenten.


Anti-virus voedsel? Bestaat niet!

Kan voeding je beschermen tegen een virus? Nee! En voedsel kan een virusinfectie ook niet genezen. Maar gezond voedsel kan wel helpen.

Virussen bestaan er in vele soorten. Sommige overleven bijna alles. Griepvirussen zijn relatief makkelijk te doden: met een temperatuur van pakweg 40 graden - en dus met hoge koorts. Dat lijkt ook te gelden voor het zogeheten corona-virus.
Het belangrijkste strijdmiddel tegen een schadelijk virus is en blijft het natuurlijke menselijk afweersysteem: cellen in je bloed. De mensen die nu zijn overleden aan het covid-19 hadden vrijwel allemaal een verzwakt afweersysteem - vaak als gevolg van ouderdom, soms door een ziekte en vaak ook in combinatie met flink overgewicht.
Wat dus helpt tegen het opdoen van een virusinfectie is: een goed afweersysteem. Om dat op te bouwen is goede voeding onontbeerlijk. Vitamines spelen daarbij een belangrijke rol. Niet voor niets adviseren alle voedingskundigen al jarenlang: eet voldoende groente en fruit. Dat biedt geen garantie tegen een virusinfectie, maar het helpt zeker tegen een ernstig ziekteproces.

 


Hoe crisisbestendig is onze voedselvoorziening?

Op 13 en 14 maart werd er plotseling flink gehamsterd in supermarkten. De schappen met groente en langhoudbare producten waren geplunderd. Daarom doemt de vraag op: hoe crisisbestendig is onze voedselvoorziening? Eigenlijk werd in dat hamsterweekend die vraag al beantwoord: behoorlijk crisisbestendig. Want alle mensen die wel normaal bleven doen, visten soms achter het net voor bepaalde producten, maar honger heeft echt helemaal niemand geleden.

voedselvoorziening'Best wel goed'

Maar toch – als de 'coronacrisis' nog lang zou gaan duren, of als veel landen toch zouden besluiten hun grenzen te sluiten, hoe robuust is dan onze voedselvoorziening? "Nou, best wel goed", is heel kort samengevat het antwoord dat in 2013 werd gegeven door een groep wetenschappers, na een gedegen onderzoek. Het verslag van dat onderzoek staat in het rapport 'Voedselvoorziening in Nederland onder buitengewone crisisomstandigheden'. Dat rapport is hier gratis te downloaden.

Geen import of export meer

De onderzoekers namen een heel erge crisis in ogenschouw, iets als een flinke oorlog. Er zou geen import of export meer zijn, zodat Nederland alle benodigde voedsel louter uit eigen land zou moeten halen. Dat moet lukken, concludeerden de onderzoekers. Het vergt zeker fikse aanpassingen van boeren en nog meer van consumenten. Maar binnen twee jaar zouden alle benodigde aanpassingen gedaan kunnen zijn. Ons voedselpakket zou wel een stuk kariger worden: geen bananen of sinaasappels meer, laat staan mango's, kiwi's of avocado's, en veel minder vlees.

Het is goed om te weten dat er in Nederland óók na een afschuwelijke crisis of ramp toch altijd voldoende voedsel zal kunnen zijn, al spreken we hier niet van een apocalyptische ramp met atoomwapens en radioactiviteit. Reden voor ongerustheid is er dus niet, redenen om tevreden te zijn met onze huidige staat van welvaart en welzijn des te meer.


Aardappelen die naar sinaasappel ruiken

aardappel sinasEr is enige kans dat verse, ongeschilde aardappelen volgend jaar een beetje gaan ruiken naar munt of sinaasappel. Oorzaak is dat boeren die de aardappelen maandenlang in hun schuren bewaren nieuw stofjes gaan gebuiken om vroegtijdig ontkiemen te voorkomen. Die stofjes worden gewonnen uit munt of sinaasappelschillen. Tientallen jaren gebruikten boeren een chloorhoudend middel (chloorprofam) tegen het ontkiemen, maar dat is vanaf nu in de Europese Unie verboden.
Lees meer hierover bij NederlandVoedselland.


Veel minder kinderziektes dankzij goede voeding

gezondevoedingElke maand ongeveer twee weken ziek waren de kinderen die werden gezien door kinderarts Ellen van de Gaag. Een duidelijke oorzaak was er niet. De kinderarts sprak met de ouders en samen lieten ze de kinderen veel meer groene groenten eten, net als volle melk, roomboter en wat rundvlees. En kijk eens aan: een half jaar later waren ze nog maar vijf dagen per maand ziek of snotterig.


Lees verder

Hoger kankerrisico vooral door alcohol en overgewicht

vlees en wijnVoeding en kanker hebben beslist een relatie. Maar het is niet zozeer het soort voeding dat het risico op kanker verhoogt, maar vooral de hoeveelheid. Overgewicht en alcohol verhogen de kans op kanker veel meer dan het eten van onvoldoende groente en fruit. Dat leert een studie waarvan de resultaten vorige week zijn gepubliceerd in de British Medical Journal.


Lees verder


 
AllesOverVoeding.nl | Contact | Mail | Twitter