Prijs en waarde van voeding - Nieuwsbrief Alles over Voeding

headerbeeld
Voedingsnieuws van februari 2020  
 

 

Goede voeding voor een goede prijs

Goede voeding is voor iedereen een absolute noodzaak. Dus: in voldoende hoeveelheid, zonder gif of andere troep, met een goede voedingswaarde. En graag een beetje lekker en liefst niet te duur.
Wel, zulke voeding is er in Nederland in overvloed. Elke dag, overal. En zonder vrees dat het er morgen of overmorgen misschien niet zal zijn.

rode kool doorsnedeBoeren produceren het

Het zijn Nederlandse boeren die een flink deel van ons voedsel produceren. Fijn, dank daarvoor. Toch ligt de boerenstand in Nederland onder vuur. Omdat ze vervuilend werken (uitstoot van mest, stank, fosfaat, stikstof), terwijl ze voortdurend klagen dat ze te weinig krijgen voor hun producten.
Boeren verdienen over het algemeen best aardig, in sommige jaren zelfs veel, in andere jaren stukken minder.
Wat de klachten kan rechtvaardigen is dat er bijna altijd een groot verschil is tussen wat een boer krijgt voor een kilo product en wat een consument ervoor betaalt in de winkel. Het verschil tussen die twee prijzen blijft 'hangen' bij de handel en vooral de supermarkten. Dat is al jaren zo, en lijkt maar niet te kunnen veranderen.

Wat verdient een boer eigenlijk?

Voor boeren is dit grote verschil in prijs een reden om te klagen. De verdiensten worden mogelijk niet eerlijk verdeeld. Belangrijker is dat zij zo te weinig overhouden om de investeringen te doen die noodzakelijk zijn om duurzamer te produceren. En dat is toch wat consumenten willen? Wéten consumenten eigenlijk wel hoe weinig boeren krijgen voor een kilo varkensvlees, een ei of een bos wortelen?

doosje eierenJa, dat weten consumenten wel ongeveer. Dat bleek uit onlangs uitgevoerd onderzoek door Nederland Voedselland, een promotie-organisatie van de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie. Een kilo varkensvlees dat in de winkel 10 euro kost, levert de boer € 1,61 op. Een doosje van tien eieren waarvoor een consument €2,24 betaalt, levert de eierboer €0,80 op. Open staat nog de vraag wat een akkerbouwer krijgt voor een kilo winterpenen die in de winkel €0,89 moet kosten. Iedereen mag zijn keuze nog maken uit de volgende opties: 10, 15, 22 of 29 cent.

De markt, de burger en de consument

Wat een redelijke prijs is, voor zowel boeren als consumenten, is lastig dus niet ditprecies vast te stellen. Als we het overlaten aan 'de markt', dan blijkt telkens de laagst mogelijke prijs te gelden, met een navenant matige kwaliteit van zowel het product als het proces, terwijl 'schoon produceren' en arbeidsomstandigheden er ook vaak bij inschieten.

Een onmisbare voorwaarde voor zowel schoner produceren als goede productkwaliteit én een eerlijke prijs voor de boeren is dit: de (prijsbewuste) consument moet zich realiseren dat hij óók de (kwaliteitsbewuste) burger is. Alleen dan kan een consument goede kwaliteit eisen voor zijn fatsoenlijke prijs, en kunnen boeren zich verplicht weten om voor de betere prijs die zij ontvangen kwaliteit te leveren en schoon te produceren.
Het zou echt helpen als wij consumenten voor altijd de 'kiloknaller' negeren en nét effe iets meer overhebben voor goede kwaliteit.



Food Cabinet – heel anders dan Het Kabinet

Het kabinet, dat is de regering (en met drie 'boeren'partijen roept het nóg de weerstand van boeren op, terwijl consumenten en burgers ook niet zo tevreden zijn).
Het cabinet, dat is het Food Cabinet. Een piepjonge organisatie die vindt dat foodcabineter genoeg is gedacht, gesproken en geschreven over zaken als voedsel, landbouw, klimaat en biodiversiteit en dat het nu tijd is voor concrete stappen.

Niet meer klagen over hoe het níet moet, maar laten zien hoe het wél kan.
Maarre – waren daar niet al veel personen en organisaties mee bezig? Zeker, en het zijn juist veel van die personen en organisaties die nu samen aan de slag gaan binnen het Food Cabinet. Deze club wil "laten zien dat goed, gezond en eerlijk eten ook heel leuk en lekker is". De jongens en meisjes van het Food Cabinet gaan te werk met kennis van zaken, ervaring, een drive en de nodige humor. Kortom: geen drammers maar doeners, met oog voor gezondheid van mensen en de wereld.


Thuis lekker ijs eten op je luie reet

wereldijs smeltEen ijsje op zijn tijd is best lekker. Niet zo gezond om het vaak te eten, wegens de hoeveelheden zoet en/of vet, maar 'lekker genieten' hoort ook bij een 'gezond voedingspatroon'. Maar hoe makkelijk willen we het hebben? IJs kan straks ook thuis worden bezorgd, zonder je luie stoel te verlaten, en snel ook. Want Unilever, leverancier van onder meer ijs van Magnum en Ben & Jerry's, gaat ijs laten bezorgen vanuit eigen depots via loopjongens zoals die van Deliveroo en Uber Eats.


Lees verder


Parlement wil stimulans kweekvlees

kweekvleesEen meerderheid van de Tweede kamer wil dat de overheid stimulerend optreedt bij de ontwikkeling van kweekvlees, omdat dat veel voordelen biedt ten opzicht van de intensieve veehouderij. Minister Carola Schouten van Landbouw is het daar echter niet mee eens. Zij denkt dat kweekvlees hooguit een aanvulling wordt op 'gewoon' vlees en meent dat 'de markt' dit prima kan aanpakken. Zij zei dit 30 januari 2020 in een debat in het parlement over kweekvlees.


Lees verder

kijktip-hoogTerugkijktip:

Vijf jonge mensen ontdekken onder leiding van Jennifer Hoffman in Thailand hoe kip, garnalen, vis en rijst worden geproduceerd. 'Best wel schokkend'. https://portal.eo.nl/programmas/tv/gefileerd/

Duurzaam alternatief - Na hun ervaringen in Thailand maken de jongelui een duurzaam haute cuisine diner in een Nederlands toprestaurant. do. 20 febr. 21:00 uur, NPO 2.

 
AllesOverVoeding.nl | Contact | Mail | Twitter