Goed voornemen, niet te streng - Nieuwsbrief Alles over Voeding

headerbeeld
Voedingsnieuws van januari 2020  
 

 

Goed voornemen: wees niet te streng

gezonde hapjesEen goed voornemen is altijd een goed idee. Een voornemen is doorgaans om iets méér te doen (sport, opruimen, lief zijn, gezond eten) of juist iets minder (snoepen, luiwammesen, boos worden). Om het bij voeding te houden: al jarenlang zijn er zowel adviezen als voornemens om te minderen. Vooral met calorieën, maar ook met vet, vlees, suiker en koolhydraten. Tja, wat blijft er dan nog over?

Op maandag 20 januari is het 'blue monday' – de derde week van het jaar begint en de ervaring leert dat voor heel veel mensen de goede voornemens al beginnen te verdampen, omdat het te moeilijk is gebleken om eraan vast te houden.

Daarom is een van de beste adviezen: er is elke maand of elke week opnieuw een kans om met goede voornemens te beginnen, maar wees daarbij niet te streng voor jezelf. Neem je iets voor dat duidelijk haalbaar is. Om dáár dan wel streng op te zijn is niet zo moeilijk, en dus haalbaar.

En al die nieuwjaarsborrels en borrelhapjes dan? Voor wie nog invloed op kan hebben op de samenstelling van die borrels, hier een serie tips voor lekkere alcoholvrije dranken en gezonde en gezellige hapjes.


Wat brengen de jaren 20 ons?

Wat je gaat eten en drinken heb je uiteraard zelf in de hand en dat geldt voor iedereen, ofschoon prijstechnische en andersoortige reclames hier toch een rol in zullen spelen. Al die miljoenen individuele keuzes van consumenten in Nederland en omringende landen lijken toch duidelijk een zekere richting op te wijzen, ofwel een trend aan te geven. Dit zijn enkele veranderingen die voor de komende jaren 20 sterk lijken door te zetten:

  • Meer 0,0%-dranken, ofwel minder vaak alcohol
  • Meer plantaardig eiwit, ofwel minder vlees, meer 'vleesvervangers'
  • Vaker zelf uitgebreid koken, misschien ook vaker 'laten brengen'
  • Minder plastic verpakkingen accepteren
  • Vaker groenten van het seizoen, uit de regio

Eiwittransitie

Over elk van deze vijf veranderingen zijn hele verhalen te vertellen. Het meeste wellicht over de verandering van 'vlees' naar 'ander eiwit', ofwel de eiwittransitie. Drijvende kracht daarachter is enerzijds de afkeer van vlees wegens dierenleed of de overmatige milieubelasting van de veehouderij. Anderzijds zijn er steeds meer goede alternatieven: van vleesvervangers, via vegaburgers naar volwaardige en heerlijke maaltijdrecepten met louter plantaardige producten.

Vlees van kweek, of algen?

libelWie weet wat het nieuwe decennium ons nog meer gaat brengen. Kweekvlees? De productie daarvan lijkt ook niet zo milieuvriendelijke te zijn. Insecteneiwit in producten? Zou best kunnen. En zou het eindelijk iets worden met de al decennia-oude belofte van 'single cell protein', ofwel eetbaar eiwit van algen? Dat zou alsnog een revolutie in voeding en veehouderij kunnen betekenen.

Veelbetekenend is dat traditionele vleesbedrijven 'de bui zien hangen' en zich voorbereiden op lagere omzetten of op marktuitbreiding met vleesvervangers. Het grote Nederlandse vleesconcern Vion denkt dat de komende tien jaar de vleesconsumptie met 1-2% per jaar daalt en de veestapel in totaal met 20%; de consumptie van plantaardige eiwitproducten daarentegen zal stijgen met 6-8% per jaar (wat neerkomt op een verdubbeling in tien jaar).


Volop vraag naar vega

horecava 2020Vegetarische en veganistische voeding ('vega') begint aardig uit de 'hippe hoek' te kruipen. Op de Horecava, vakbeurs voor de horecawereld zijn plantaardige producten vrij nadrukkelijk aanwezig. Waar in eerdere jaren vooral snacks en sappige stukjes vlees de toon zetten, overheerst nu het beeld van frisse salades en variaties met groenten, te oordelen naar het programma-overzicht van de Horecava of het Trendlab (beide inmiddels niet meer online), van 13 tot 16 januari 2020 in de Rai in Amsterdam.


Lees verder

Eieren uit de 'groenste kippenstal ter wereld'

kipster eierenEen nieuwe kippenboerderij met gewone kippen, die gewone eieren levert, krijgt een pluim van 'dierenactivistenorganistie' Wakker Dier, terwijl Landbouwminister Carola Schouten de opening van het bedrijf luister bijzet omdat dit past in haar ideaal van circulaire landbouw. Hoe kan dat? Dat kan omdat de kippen er ongewoon veel ruimte en een prima behandeling krijgen, terwijl het bedrijf vrijwel geen stank of stikstof uitstoot.


Lees verder

kijktip-hoog

Kijktips voor de komende week:

Vasten voor een gezond brein - Wat doet een driedaagse vastenkuur met je brein? di. 14 jan. 21:20 uur, Canvas (België).
Een lekkerbekje - Keuringsdienst van waarde over een populaire (on?)gezonde snack do. 16 jan. 20:25 uur, NPO 3.
Wat ze allemaal met kip doen - Aflevering van 'Gefileerd', do. 16 jan. 20:55 uur, NPO 3.

 
AllesOverVoeding.nl | Contact | Mail | Twitter