Kerstdiner: gaat niet om eten - Nieuwsbrief Alles over Voeding

headerbeeld
Voedingsnieuws van december 2019  
 

Kerstdiner:
niet het eten, maar samenzijn staat centraal

Eten rondom de kerstdagen is traditioneel een feestelijk gebeuren. Het eten is in zekere zin maar een alibi om bij en met elkaar te zijn, om verhalen uit te wisselen en de beslommeringen van alledag even weg te stoppen.

Maar hoe traditioneel moet het zijn?
• met veel vlees op tafel, liefst in de vorm van wild of kalkoen?
• nu eens de uitdaging aangaan om helemaal zonder vlees toch een heerlijk en uitgebreid diner te bereiden?
• of een mooie tussenweg: deze keer diverse soorten heerlijk bereide groente centraal stellen op het diner, met toch ook een toefje vlees?

Het gaat om aandacht

wintergerechtenKerst vieren is onmiskenbaar een traditie. Die traditie is sterk genoeg om erop te variëren of het met de kerstmaaltijd eens helemaal over een andere boeg te gooien. Want de kern van de traditie is: het samenzijn. In zekere zin is het uitgebreide eten zelf slechts een alibi om met alle geliefden tezamen een flinke tijd om de tafel te zitten, en/of om vooraf urenlang bezig te zijn om iets bijzonders te bereiden. Het gaat niet om het vlees, of de groenten of de hoeveelheden - het gaat om de aandacht. Aandacht voor elkaar vooral, maar toch ook voor de hele wereld om je heen.

Gezond bezig

Wie zo bezig gaat met de inkopen, de voorbereidingen in de keuken en aan de maaltijd zelf, is beslist gezond bezig. Want ruim de tijd nemen om lekker en uitgebreid te eten, samen met familie, vrienden of anderen - daar kan geen streng dieet met strikt gezonde dingen en afgewogen hoeveelheden tegenop. Glaasje wijn erbij is geen probleem, mits je niet teveel drinkt en na afloop dus de glazen kunt afwassen zonder ze te breken.

spruitjes

Maakt het uit?

 

Maakt het dan niks uit wat je eet? Jawel. Veel vlees eten is niet gezond, veel alcohol dinken ook niet, en héél veel gezonde dingen eten ook al niet. Altijd een goede keuze is: vers en niet te veel bewerkt. Verse groenten zullen in dit jaargetijde vaak uit de kas komen, of van ver weg. Vers uit eigen streek zijn alle soorten kool, en daar is ook veel lekkers van te maken.

Kies op kleur

stoofperenOp internet zijn duizenden tips en gerechten te vinden - dat doen we hier niet ook nog eens.
Nou, één suggestie dan: kies eens op kleur. Dat worden dan al gauw vele tinten rood en bruin: van gestoofde peren, paddestoelen, noten, linzen, of een stukje vlees. Daar past bijvoorbeeld rode biet heel goed bij, of frietjes van knolselderij. Laat de traditie van het kerstmaal je lekker inspireren tot nieuwe combinaties.



Zoek de winterzon op!

winterzonNu de kersdagen zich aankondigen, breken de donkerste weken van het jaar aan. Terwijl de natuur in een zekere winterrust gaat, ploeteren wij mensen gewoon door - met voor de meesten wel enkele vrije dagen. Niemand in Nederland hoeft zich zorgen te maken over voldoende voedsel om de koude periode door te komen. En wie bewust kiest, kan ook altijd gezond eten.

Maar een mens heeft meer nodig dan goede voeding alleen. Er is ook behoefte aan warmte, zowel fysiek als psychisch. En winter of niet: mensen gaan niet in winterslaap, dus ook frisse lucht en beweging blijven nodig.

Daarom een belangrijke tip: zoek de zon op! Niet met een vliegtuig, maar op loopafstand van de eigen woning. Dat kost niks, vervuilt niks en is hartstikke gezond.
Ook een bleke winterzon kan genoeg zijn om wat vitamine D op te doen. Dat is nodig, want een gebrek daaraan kan tot vermoeidheid en allerlei ziektes leiden. En ja, vitamines kun je ook via pillen binnenkrijgen, maar met een gezond voedingspatroon is dat niet nodig, ook niet in de winter.



'Gouden Windei' tegen de bullshit

gouden windeiVoor veel fabrikanten is voeding louter een manier om geld te verdienen - of mensen er ook gezond mee worden gevoed interesseert ze geen lor. Dit type producenten probeert natuurlijk wel binnen de grenzen van de wet te blijven, wat soms maar nèt lukt. Om de ergste kletskoek tegen te gaan houdt Foodwatch elk jaar de verkiezing van het Gouden Windei, ofwel: welke fabrikant verkoopt de meest gebakken lucht?

Foodwatch selecteerde acht producten die met de 'eer' kunnen gaan strijken, en iedereen mag meestemmen welke product met de meest nepperige promotie aan de man wordt gebracht. Stemmen kan hier, en dat kan nog tot vrijdag 13 december.



Nutri-Score 'niet ideaal', maar komt er toch

nutriVoorverpakte voedingswaren kunnen voortaan een nieuw 'gezondheidslogo' krijgen: de Nutri-Score. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis eind november 2019 laten weten. Wat hem betreft moet dat pas vanaf medio 2021 gebeuren, omdat het logo 'niet ideaal' is en de toekenning ervan aan producten beter moet. Door toch te kiezen voor dit logo hoopt hij dat Nederlands internationaal kan meepraten over welke producten nu wel of niet goed mogen scoren met dit logo.


Lees verder



Consumenten kiezen voor minder zoete frisdrank

friswaterNederlandse consumenten drinken gestaag minder zoete dranken. Er worden minder vaak suikerzoete dranken gekocht, bovendien bevatten de gekozen dranken minder suiker. Tussen begin oktober 2018 en begin oktober 2019 verminderde de totale hoeveelheid suiker in frisdrank met 7,6 miljoen kilo, ofwel 8 %. Dit meldt een rapport over suikerreductie van Nielsen, onderzoeksbureau voor voeding en andere consumentenproducten.


Lees verder

 Iedereen alvast fijne feestdagen en een vrolijke jaarwisseling!

 
AllesOverVoeding.nl | Contact | Mail | Twitter