Nieuwsbrief Alles over Voeding - Zomer 2019

headerbeeld
Voedingsnieuws van juli 2019  
 

 

Op vakantie? Eet iets dat je nog niet kent!

Een belangrijk aspect van vakantie in een ander land is dat allerlei kopzorgen verdwijnen, dat de geest even goed loskomt van de dagelijkse beslommeringen. Dat maakt het des te makkelijker om open te staan voor nieuwe indrukken, die meestal het leven veraangenamen.

Ruik de kruiden in het open veld, of vanuit de keuken in stadjes en dorpen. En proef! Een vakantie ver weg is dé manier om nieuwe soorten voedsel te proeven en te proberen. Zo ver van huis mag je het gerust vies vinden. Maar, spoiler: bijna álles smaakt beter als je zorgeloos op vakantie bent en lekker in de buitenlucht uitgebreid kunt tafelen met familie of vrienden. Bovendien is het bijna altijd gezond om ook je maag en darmen te laten kennismaken met iets geheel nieuws.
Lees ook het laatste bericht: een baby kan al leren genieten van andere smaken.


Groente kent te vaak onnodig veel 'reiskilometers'

In het hele zomerseizoen is er altijd volop groente uit eigen land beschikbaar. Dat is in ieder geval gezond, en meestal ook lekker. Maar wat een schrik kreeg Sjoerd van de Wouw, medewerker van voedselwaakhond Foodwatch, toen hij rondkeek in de supermarkt bij hem in de buurt. Hij zag boontjes uit Marokko, peultjes uit Zimbabwe, broccoli uit Kenia en asperges uit Peru. En allemaal ook nog eens in plastic verpakt. Van de Wouw, campaigner bij Foodwatch, hing dit natuurlijk direct aan de grote klok.

". . . die snapt het niet"

onhollandse groentenAl snel kreeg hij bijval van de Wageningse professor Patrick Janssen. Hij zag ook nog nieuwe aardappelen uit Israel en uien uit Egypte. Die aardappelen waren dan weer wel biologisch. Daar werd Janssen eigenlijk alleen maar nog bozer van. "Wie zoals Albert Heijn míddenin de zomer biologische pompoenen aanbiedt uit Nieuw Zeeland en Argentinië snapt het niet óf heeft geen moreel kompas." Want wat is de winst van biologisch als je tegelijk de producten onnodig de halve wereld overvliegt.

De schrik van Van de Wouw in zijn buurtsuper was echt geen incident. Groenten komen heel vaak vanuit de hele wereld terwijl ze net zo goed vanuit de eigen regio (Europa) te krijgen zijn. Vorig jaar nog meldde Foodwatch al dat de Reclame Code Commissie de supers Albert Heijn en Jumbo op de vingers tikte voor onduidelijkheid over de herkomst van groenten en fruit.

Eigen regio, niet eigen land

Nu is het natuurlijk niet verboden om producten uit andere landen te eten. De gedachte om 'alleen uit eigen land' te eten is zelfs nogal kleingeestig, omdat landsgrenzen voor een normale voedselvoorziening niet ter zake doen. Nuttig is wel een keuze voor 'de eigen regio', waarbij die regio toch zeker enkele honderden kilometers groot kan zijn. Zodat vervoer per vliegtuig niet nodig is, en langdurig gekoeld vervoer overbodig.

En (sub)tropisch fruit

Dit kan dan weer niet gelden voor producten die alleen in heel andere klimaten groeien, zoals bananen, sinaasappelen, mandarijnen, avocado's en al dat andere lekkere (sub)tropische fruit. Die zullen voor Nederlanders altijd van ver komen. Zie dit fruit-van-ver-weg als een gezonde verworvenheid van onze beschaving. Daarvoor hoef je dus geen 'CO2-schaamte' te voelen, zeker niet als je daarnaast goed let op het voorkómen van onnodige reiskilometers van je voeding.


Zo simpel kan het zijn

'We' gooien met z'n allen veel te veel nog goed bruikbaar voesel weg. Die 'we' zijn burgers, maar ook supermarkten, horecabedrijven en cateraars. Langzaamaan wordt dat weggooien iets minder, maar daar is soms veel voor nodig: bijvoorbeeld het opzetten van een hele keten van inzamelen en verwerken van groenten tot soep. Of ingewikkelde discussies over begrippen als THT (ten minste houdbaar tot) en TGT (te gebruiken tot), met allerlei overwegingen over gezondheid, kosten en verantwoordelijkheden.

houdbaarheidsdatumHet kan ook veel simpeler. In Japan besloten fabrikanten om de THT-datum net iets anders weer te geven: niet meer met jaar, maand en dag, maar alleen nog met jaar en maand. Het gaat dan om langhoudbare producten, zodat consumenten altijd een hele maand de tijd hebben om te denken: dit product kan nog net. In werkelijkheid kan zo'n product vaak nog wel twee of drie maanden langer meer, maar is het dan misschien alleen iets minder lekker.


Babyvoeding nog te zoet

In babyvoeding zit nog altijd onnodig veel suiker, leert onderzoek uit 2015.
In babyvoeding zit nog altijd onnodig veel suiker, leert onderzoek uit 2019.
En hoe zal dat nog eens vier jaar later zijn?

Het onderzoek van vier jaar geleden was door de universiteit van Glasgow.
Het onderzoek van dit jaar is uitgevoerd op verzoek van de WHO, Wereldgezondheidsorganiatie van de Verenigde Naties.

Ook natuurlijk suikers

babyvoedingUit het onderzoek van de WHO komt naar voren dat ‘een groot deel van de babyvoeding onterecht als geschikt voor kinderen onder zes maanden wordt aangeprezen en dat veel van dit soort voeding ongepast, hoge hoeveelheden suiker bevat.’ Het gaat overigens niet alleen om toegevoegde suikers, maar vooral om suikers die van nature in de voeding (fruit) zitten.

Tegen de wet is dat hoge suikergehalte niet, maar tegen de gezondheid van de baby's is het wel. Want juist in de allereerste maanden van zijn leven ontwikkelt een mensje bepaalde voedselvoorkeuren. Een kind dat vaak zoet krijgt, zal later vooral graag zoete dingen eten. Een kind dat al jong veel meer soorten voeding krijgt (dat wel geschikt moet zijn voor baby's), zal later veel meer soorten eten lekker vinden. Dat is behalve heel gezond ook heel gezellig.

Laat je baby gezond proeven

Ook het Voedingscentrum adviseert daarom om je kindje al heel jong diverse dingen te laten proeven. Een kind zal echt niet alles accepteren, maar het is heel goed om wat te proberen.


Iedereen een goede vakantieperiode toegewenst.
De volgende nieuwsbrief verschijnt begin september.

 
AllesOverVoeding.nl | Contact | Mail | Twitter