Kies voor natuurlijk - Nieuwsbrief Alles over Voeding

headerbeeld
Voedingsnieuws van april 2019  
 

Paaseitjes en paasuitjes

paasuitjesPasen zit eraan te komen en dat betekent onder meer: eieren eten. Er móet niks, maar dat is zo de gewoonte. Echte eieren, al dan niet vooraf beschilderd, of eitjes van chocola.
Wat de echte eitjes betreft: eet ze gerust. Worden beschilderde of gekleurde eieren langere tijd buiten de koelkast bewaard, neem dan geen risico en gun de inhoud te zijner tijd aan de vogels – kunnen die straks des te beter hun eigen eitjes leggen. Wat de chocolade eitjes betreft: voor je het weet 'vreet' je er zó een hele serie van weg. Gezond is dat niet, gevaarlijk ook niet. Maar het kan wel tot harde keutels leiden.

Een stuk gezonder dan paaseitjes zijn paasuitjes: lekker eropuit, met de fiets, wandelend of anderszins. Kijk op internet of in de lokale pers om ideetjes op te doen voor een uitje.
Vrolijk pasen!


Nutri-score: vlag op een modderschuit?


logolozeappelHoe kun je snel zien of een product gezond is of niet? Het beste antwoord is: dat kun je niet altijd snel zien. Dan bedoelen we niet dat een appel altijd gezond is behalve als die van binnen verrot is. En je kunt van een zak patat ook niet altijd zeggen: ongezond! Want af en toe een goed gebakken frietje, vooral als je echt honger hebt en wel wat zout kunt gebruiken: niks mis mee.

Vinkje, stoplicht of iets anders

Het zijn vooral de vele samengestelde en verpakte voedingswaren waarvan je niet snel kunt beoordelen of die wel zo gezond zijn. Tot voor ruim een jaar geleden kenden we in Nederland het groene of blauwe 'vinkje', waarmee werd aangegeven dat het betreffende product niet het slechtste in zijn soort was. Duidelijker is het 'stoplicht': groen is goed, rood is fout, en oranje zit daartussenin. Maar dit stoplicht wordt eigenlijk alleen in Engeland gebruikt.

Stoplicht met vijf kleuren

De jongste poging tot een gezondheidslabel is de Nutri-score. Dat is eigenlijk ook een 'stoplicht', maar net even iets genuanceerder. Hier niet slechts drie kleuren, maar vijf, gekoppeld aan de letters A, B, C, D en E. Die Nutriscore is een Frans bedenksel, ook reeds in gebruik in Spanje en België, en druk in discussie in Nederland. Het idee lijkt aardig, maar kennelijk is onvoldoende nagedacht over de criteria op grond waarvan een product een bepaalde kleurenscore krijgt.

Olijfolie en verpakte koekjes

nutriscore foutjeWant wat blijkt? Cola light scoort lichtgroen (B) en sommige frieten of andere te bakken 'vette snacks' scoren zelfs een A. Terwijl olijfolie, dat algemeen wordt beschouwd als hartstikke gezond, slechts een D scoort (want 'te vet'?) en traditionele Iberico-ham zelfs een heel slechte E. Hoe doen die Fransen dat, zo vragen voedingskundigen in Nederland zich nu af.
De Consumentenbond voorzag zelf vijftig tussendoortjes (per stuk verpakt in plastic) van een Nutri-score en zag toen dat veel daarvan helemaal niet gezond waren. Ja, duh...

Op grond waarvan?

De conclusie is voorlopig daarom dat die Nutriscore op zich een bruikbaar logo kan zijn voor onduidelijk samengestelde, verpakte etenswaren. Het kan genuanceerder zijn dan het 3-kleuren stoplicht, maar dan moet er wel goed worden nagedacht over de criteria waarop voedingsmiddelen worden beoordeeld.

Kies voor vers, zonder logo

En dan nog iets: de beoordeling van een afzonderlijk product kan nuttig zijn. Veel belangrijker is dat je let op je hele voedingspatroon. Kies voor verse waren, mijd zoveel mogelijk het 'lekker makkelijke' onduidelijk rommel-eten. Kies voor veel groente en fruit, met of zonder vlees maakt niet uit als je maar voldoende eiwit binnen krijgt, varieer, wees matig met zoetigheid en beweeg voldoende. Dan staan bijna automatisch alle stoplichten voor je op groen.


De nieuwste hype: selderijsap en artisjok

selderijWist u het al? Dat bleekselderijsap zo enórm gezond is? Dat je daarmee je lijf kunt ontgiften? Of neem dat goedje op basis van artisjokken: kan enorm goed vet verbranden! Aanvankelijk kenden alleen enkele Amerikaanse celebreties (beroemd van tv en social media) deze gouden gezondheidstip, maar sinds enige tijd mag deze ontdekking met de hele wereld worden gedeeld.

Nou ja, alle gekheid op een stokje: natuurlijk zijn selderij en artisjokken gezond, en alleen het sap ervan ook, net zo als sap van spinazie gezond is of dat van andere sappige groenten. Een 'groentesmoothie' heet zoiets al jarenlang.
Aanbevolen dus, al die groentesappen. Mix en maak je eigen smaak, mits het niet te zoet wordt.

Nog gezonder: éét gewoon die groente. Dan moet je er nog wat bij kauwen en ook dat is gezond. Belangrijk: wel heel goed kauwen als het om rauwe groente gaat, want alleen van echt kapotgekauwde groentecellen krijg je de gezonde inhoud binnen; maagsappen kunnen de celwanden van groenten niet kapotkrijgen. Dus voor wie geen tijd vindt om rustig (rauwe) groenten te eten is zo'n sapje van selderij of welke groente ook inderdaad een heel gezonde keuze.


'Vegetarisch vlees' - zelfs Europarlement spreekt erover

vegaschnitzelEen 'vegetarische schnitzel' – mag die naam nou wel of niet? Begin 2017 al was er binnen het Nederlandse parlement ophef over, toen enkele Kamerleden de bezwaren van de vlees- en zuivelindustrie overnamen. De industrie vond dat de namen van 'hun' producten niet mogen worden gebruikt voor vegetarische producten, 'omdat dat consumenten kan verwarren'.


Lees verder


Prijswinnend: verse pasta van linzen

rodelinzenpastaVerse pasta in de vorm van fusilli ('wokkels'), gemaakt van rode linzen, is het product dat de 'Jaarprijs goede voeding 2019' heeft gewonnen. Dit is een prijs die de voedingsindustrie aan zichzelf, of beter: een van de bedrijven, toekent. Criterium vor deze prijs is dat het gaat om een technisch relatief nieuw product, dat een bijdrage levert aan een gezond voedingspatroon voor brede lagen van de bevolking.


Lees verder

Nederland Tuinbouwland? Niet op ons bord

Nederland is de groententuin voor Europa, en ook wel voor andere delen van de wereld. Dankzij het Westland en andere kassengebieden exporteren Nederlandse bedrijven jaarlijks voor miljarden euro's aan groenten en fruit. Dat gezonde voedsel is, niet verwonderlijk, in Nederland doorgaans stukken goedkoper dan in andere landen. Wat daarom nog veel meer verwonderlijk is dat Nederlanders minder groenten en fruit eten dan gemiddeld in Europa! Zijn wíj nou zo dom, of.... ja, waarom is dit zo?
(klik voor grotere afbeelding)


Lees verder


kijktip-hoog

Kijktips voor de komende week:

Honing, het eetbare goud - In vijf aflevering de wereld van imkers en bijen. ma. 15 t/m vrij. 19 apr. 17:10 uur, Arte (Dld).

Witte of bruine eieren - Geen verschil in smaak, maar waarom eten we liever bruine? KvW, do.18 apr. 20:25 uur, NPO 3.

Eetgekkies - In de serie 'Outsiders' nu over mensen die extreme eetkeuzes maken. do. 18 apr. 20:55 uur, NPO 3.

Eropuit - De lente bloeit op. Kijk wandelend of fietsend rond in het park, tussen de weilanden, in bos of duinen. Kan overal, kost niks, aanmelden niet verplicht.

 
AllesOverVoeding.nl | Contact | Mail | Twitter