Wég met alle diëten! - Nieuwsbrief Alles over Voeding

headerbeeld
Voedingsnieuws van januari 2019  
 

 

Een vrolijk en gezond 2019

De nieuwsbrief van AllesOverVoeding heeft even in de ijskast gelegen. Maar we zijn nu ontdooid en staan weer op het menu.
2019 voedingDat is direct ook het enige goede voornemen bij de frisse start van het nieuwe jaar. Want voor ons geldt: voor een goed voornemen hoef je nooit te wachten tot er een nieuwe periode begint. Sterker nog: een nieuwe periode begint voor jou juist als je een goed voornemen tot uitvoering brengt.
Gezonder eten en leven kan elk moment beginnen!

Dus, heb je een goed idee om je leven beter of leuker te maken?
- doe het direct als je het echt wilt
- doe het samen als het moelijk is
- dóe het gewoon, zonder aarzelen, maar niet te fanatiek

Deze nuchtere aanpak (doe wel gezond, maar niet moeilijk) wordt nu ook omarmd door het Voedingscentrum. Deze organisatie propageert sinds kort 'de eetwissel': kleine wijzigingen in je eetgewoontes, die makkelijk zijn vol te houden, maar die wel stapje voor stapje leiden tot een gezonder voedingspatroon.

Weg met alle diëten

boekenmanWie ziek is, kan een bepaald dieet nodig hebben. Dat duurt totdat je weer gezond bent. Of levenslang, als je een chronische ziekte hebt. Wie gezond is, en dat levenslang wil blijven, moet levenslang gezond eten - zo simpel is dat.
Het leuke is, dat gezond eten meestal hartstikke lekker is. Dat weet iedereen die ook gezond van geest is. Laat dus niet je oren hangen naar reclames van snackfabrikanten die nu allerlei 'gezonde' tussendoortjes aanbieden. Ga voor een fit en gezond lijf. Daar is nooit een dieet voor nodig.
Verspil geen geld aan dieetboeken. "Diëten zijn alleen effectief voor de boekhandel", zo pregnant verwoordde Liesbeth van Rossum het. Zij weet waar ze het over heeft, zij is internist-endocrinoloog en hoogleraar Gezond Gewicht in het Erasmus MC in Rotterdam.

Betaalde leefstijlcoach

Lukt het echt niet om een gezonder voedingspatroon of levensstijl vol te houden? Dan is er de leefstijlcoach. Die was er atlijd al, maar vanaf begin dit jaar wordt de hulp van zo'n begeleider soms vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Met een verwijzing van de huisarts kan iemand met (flink) overgewicht twee jaar lang een zogeheten 'gecombineerde leefstijlinterventie' vergoed krijgen. Lastig is nog wel dat de leefstijscoaches de vergoeding soms te laag vinden.

Hogere btw - duurder voedsel?

groente duurderHet lage btw-tarief, dat onder meer geldt voor voedingsmiddelen, is per 1 januari 2019 verhoogd van 6 naar 9 %. Daardoor worden theoretisch gezien voedingsmiddelen 3 % duurder (om precies te zijn: 2,83 %). Omdat prijzen in de winkels meestal, en in de horeca eigenlijk altijd, zijn afgerond, is het maar de vraag of ze nu worden aangepast. Sommige supermarkts hebben laten weten hun prijzen niet aan te passen door de tariefsverhoging. Voor andere verkopers, en zeker ook sommige horeca-ondernemers, is het reden om de prijzen juist meer te verhogen, bijvoorbeeld 'omdat we toch al achterliepen op prijsstijgingen'. Is allemaal legaal. Het enige dat een consument ertegen kan doen, is: niet meer kopen.

 

Fotosynthese verbeterd

fotosynthese
Iets heel anders is fotosynthese, ofwel het proces in planten waarbij zonlicht wordt gebruikt als energiebron om CO2 en water om te zetten in glucose en zuurstof. Dit proces ligt aan de basis van vrijwel alle leven op aarde. Zonder fotosynthese geen planten en dus geen dieren of mensen. Het is genetisch knutselaars gelukt om dat proces 40 % efficiënter te laten verlopen. Het is natuurlijk wel de vraag hoe verstandig het is om een turbo te zetten op één proces in de hele levenscyclus, maar voor de voedselproductie zou dit een revolutie kunnen betekenen. We zullen zien of die revolutie er werkelijk gaat komen op enige moment en wie daar beter van zullen worden.

 

 


Meer groente, minder vlees: hoge waardering

broodjes zalmMeer groente en minder vlees eten is hartstikke gezond, dat is al lang bekend. Maar in de praktijk is het lastig om die overstap te maken, wordt vaak gezegd. Dat is een misvatting, leert onderzoek: minder vlees en vooral meer groente eten blijkt helemaal niet zo moeilijk als de kok of keukenprins het een beetje slim aanpakt. Consumenten vinden het vaak nog lekkerder ook.


Lees verder

Groente aan top in nieuwe Canadese 'schijf-van-5'

Canadese Food GuideKies vooral voor groente en fruit in plaats brood en granen - dat kenmerkt de nieuwe officiële richtlijnen voor goede voeding in Canada. Ook is er een switch naar meer plantaardige voeding en minder vlees en zuivel. Niet verrassend dat de vee- en zuivelindustrie al sputterde 'dat dit de industrie kan schaden'. De oude richtlijnen dateren van 2007.


Lees verder

 

Kijktips voor de komende week:

kijktip-hoog

Voedselverspilling - Reportage over het weggooien van prima voedsel 'met een vlekje'. za. 12 jan. 20:05 uur, Canvas (België 2).

De leefstijlcoach - 'De Monitor' over deze vorm van hulp die nu in de basisverzekering zit. zo. 13 jan. 22:40 uur, NPO 2.

'Biochemie van je lichaam' - Afl. 1 van 3-delige (BBC-)serie over 'The secrets of your food'. zo. 13 jan. 20:05 uur, Canvas.

'Natuurlijke' suikers
- Keuringsdienst van Waarde over fabrieksmatig gemaakte suikers. do. 17 jan. 20:25 uur, NPO 3.

 
AllesOverVoeding.nl | Contact | Mail | Twitter