karnemelk-roze
karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Uiterste houdbaarheid THT en TGT

Verse producten blijven niet heel lang goed. Als ze zijn verpakt, moet op de verpakking staan tot hoe lang ze houdbaar zijn. Die datum kent twee varianten:
• THT: Tenminste Houdbaar Tot
• TGT: Te Gebruiken Tot
Alleen deze laatste datum is echt belangrijk. Daarná kun je een product meestal beter weggooien ( = zonder verpakking in de biobak).

TGT

Met de aanduiding 'te gebruiken tot ...' valt niet te spotten. Deze einddatum staat meestal op (verse of gekoelde) eiwithoudende producten: vlees, kip, vis, eiergerechten. Na die datum mogen ze niet meer verkocht worden!
Lagen ze thuis een dag te lang in de koelkast, gebruik dan je zintuigen: ziet het er nog goed uit en ruikt het niet verkeerd, dan is het nog te proberen. Geheel op eigen risico! Altijd goed doorbakken! En geen risico nemen voor kleine kinderen, zieken en ouderen.

THT

De aanduiding 'Ten minste houdbaar tot' of kortweg THT is iets minder streng. Maar er is een verschil of het wel of niet om gekoelde producten gaat. De officiële richtlijn is dit:
• gekoelde producten mogen na verstrijken van de THT níet meer worden verkocht
• niet-koele producten mogen wel alsnog worden verkocht; in dat geval is de winkelier aansprakelijk en niet meer de fabrikant.

Uitzonderingen

Het wordt helaas nog wat onduidelijker. Want een winkelier mag ook gekoelde producten nog verkopen na de opgedrukte THT, mits hij zelf een nieuwe THT-datum erop zet. Dat mag hij alleen doen na een gedegen veiligheidsonderzoek. En in dat geval is de winkelier ook aansprakelijk in geval er gezondheidsschade ontstaat door eten van dat product.

Ook op deze laatste regels is weer een uitzondering: van zuilvelproducten en eieren mag de THT-datum niet worden verlengd. En verkoop ervan is na die datum verboden.

Regels en praktijk

Tot zover de officiële regels. Nu de praktijk.

Uit dit alles blijkt wel: deze regels zijn er niet alleen om consumenten of burgers te beschermen tegen ongezond voedsel, maar ze zijn er zeker ook om fabrikanten te beschermen tegen claims van boze burgers.

Een groot nadeel van deze regels is dat winkels en consumenten vaak eten weggooien dat 'over de datum is' maar dat eigenlijk nog prima gegeten kan worden. Volgens het Voedingscentrum is dit verantwoordelijk voor 30% van alle voedselverspilling.

In de winkel

Supermarkts mogen gekoelde zuivel (vla, yoghurt enz.) dus niet meer na de THT-datum verkopen. Daarom zijn die vaak op de laatste dag (of uurtjes) voor afloop sterk afgeprijsd. Wie echt op de centjes moet letten, doet er goed aan ze te kopen - niks mis mee.

Thuis in de koelkast

Als thuis in de koelkast een pak vla of yoghurt twee dagen 'over tijd is', is het vrijwel altijd nog prima te eten, zelfs als je het al eerder open maakte. Dit geldt al helemaal voor producten die niet in de koeling hoeven, zoals nootjes, cake en allerlei soorten droog broodbeleg. En blikvoer of potten? Jaren- en jarenlang houdbaar.

Gekoeld of diepvries

Gekoelde producten met vlees, kip, vis of ei zijn riskanter. Een dagje na de THT kun je die meestal nog wel eten, maar maak het na opening wel direct op. Daarentegen kunnen veel diepvriesproducten thuis wel iets langer mee dan de THT-datum, op voorwaarde dat ze altijd ijskoud bleven, ook tijdens transport van winkel naar huis.

Dagvers: brood of taart

Grappig: voor bijvoorbeeld onverpakt brood en banket is geen houdbaarheidsdatum verplicht. Kennelijk wordt iedereen veronderstelt te weten dat het om dagverse producten gaat. Bovendien: een taart ziet er al de volgende dag vaak niet meer lekker uit, en verliest daarmee eigenlijk zijn hele reden van bestaan.

Ook voor verse, onverpakte groenten en fruit is geen houdbaarheidsdatum verplicht. Al lang voordat ze ongezond worden, verraden deze producten meestal met hun uiterlijk dat ze niet meer vers zijn - niemand koopt ze meer. En toch kan een nog fris ogende appel van binnen al verrot zijn - pech.

Crisistip 1: met verpakt brood 'van gisteren' is niks mis. Koop het en stop het in de diepvries. Ontdooi een of enkele dagen later de boterhammen die je wilt eten, en het smaakt net als vers.

Crisistip 2: op de markt komt, tegen sluitingstijd, vaak fruit of groente bij het afval te staan, of gaat nog snel voor een habbekrats weg. Mooi is het meestal niet meer, maar een creatieve keukenprins kan hier makkelijk nog fruitsalades of groentetaarten van maken.