karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Inzicht in duurzaamheid van groenten en fruit

Zijn groenten en fruit in de winkel wel gifvrij, verbouwd zonder kinderarbeid en zonder milieuschade? Antwoord op die vraag kan vanaf nu komen met de gratis app Questionmark. Vanaf 30 april zijn 3300 groenten- en fruitproducten toegevoegd aan die app. Het gaat om verse, bewerkte, diepvries- en blikgroenten.

Kinderen al jong ‘verpest’

Kinderen van 3 - 5 jaar kennen vaak al meer merknamen van relatief ongezond voedsel dan merken van gezond eten. Dit herkennen van merken werkt door in hun voorkeur voor bepaalde voeding. De ‘foute’ merken leren zij kennen door reclame op tv, maar vooral door de aankopen van hun ouders.

Liever stoplicht dan vinkje

Het stoplichtsysteem (rode, gele of groene stip) werkt duidelijker dan het groene of blauwe Voedselvinkje. Dat concluderen Wageningse wetenschappers na een uitgebreide vergelijkende test. Een minpunt van het vinkje is dat het niet opvalt als een product dat keurmerk niet waard is.

Merken en keurmerken

Een merkproduct wordt geacht goed te zijn, tenminste als het om een goed merk (een A-merk) gaat. In de praktijk zijn zogeheten B-merken of huismerken van een supermarkt net zo goed – maar bijna altijd wel goedkoper.

Belangenbehartiging

Supermarkten presenteren zich soms als gastheren. U bent van harte welkom. En onthoud vooral goed: dáár is de kassa.
Heeft een individuele consument hier nog iets te zeggen?

Keurmerken - waar staan ze voor?

Een echt handig overzicht van alle keurmerken is lastig te maken. Want je vergelijkt dan al gauw appels met peren, of met kokosnoten, of met balpennen.
We geven toch een kort overzicht, met speciale aandacht voor het Voedingsvinkje en het 'stoplicht'.

Een merk - dan weet je wat je hebt

Voedingsmiddelenbedrijven verdienden vroeger vooral goed geld door prima producten te maken. Nu kunnen ze vooral goed verdienen door hun merknaam op een product te plakken - het produceren kunnen ze desnoods aan een ander overlaten.