karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Afhaal-chinees, -pizza

Supermakkelijk: je gaat naar 'de chinees' en haalt een portie eten. Of een pizza, of een samengestelde maaltijd bij de traiteur. Gezond of ongezond? Gewoonlijk is dit eten niet slecht, maar wel vaak te zout, soms behoorlijk vet, en meestal zit er maar weinig groente bij. Dus: niet te vaak doen.

pizza-koerierNog makkelijker is het om zulke porties eten te bestellen en te laten bezorgen. Een heel leger aan pizzakoeriers staat daar permanent voor klaar.

Heet of koud, niet lauw

Waar moet je op letten bij bezorgd eten? Zie erop toe dat de maaltijd nog goed heet is als je hem ontvangt. Dat geldt natuurlijk ook voor zelf afhalen. Als eten lauw is, krijgen bacteriën al gauw de kans om zich te vermeerderen.

Het omgekeerde gaat ook op: als je een kant-en-klaar maaltijd uit de koeling van de supermarkt koopt, zorg er dan voor dat die koel blijft. Mocht de maaltijd tijdens transport of door te lang wachten toch onbedoeld op kamertemperatuur zijn gekomen, dan is het belangrijk om het maaltje eerst goed op te warmen in magnetron of oven.

Vitaminen

Grootste nadeel van kant-en-klaar maaltijden in alle soorten en maten is meestal het gebrek aan verse groente. Het is goed om bij zo'n maaltijd altijd zelf een bakje salade te maken. Zo krijg je toch wat vitaminen binnen. Bovendien ziet dat er vrolijker uit, en alles smaakt daardoor meestal ook beter.