karnemelk-roze
karnemelk is gezond
  • Pasta

    'Pasta' is de verzamelterm voor Italiaanse deegwaren: macaroni, spagetti, tagliatelle en al die andere soorten. Meestal gemaakt van tarwemeel. Een voorraadje droge pasta in huis is handig: lang houdbaar zonder koeling. Bovendien snel en makkelijk klaar te maken.

  • Belgisch voedingsadvies: vooral volkoren

    logo hoge gezondheidsraadKies voor volkoren, en stop dus met witbrood, witte rijst en witte pasta. Dat is punt 1 in het nieuwste advies van de Belgische Hoge Gezondheidsraad. De aanbeveling om minder rood vlees te eten staat niet in de top-5, 'omdat dat al zo normaal is'. Nadrukkelijk wordt aanbevolen om meer groenten en fruit te eten, meer peulvruchten en noten of zaden en het gebruik van zout en suikerhoudende dranken juist te verminderen.

  • 'Minder suiker is beter dan minder vet'

    Wie te zwaar is en suikerziekte heeft, valt beter af door sterk te minderen in koolhydraten (suiker, meel, pasta) dan door sterk te minderen in vet. Dit blijkt uit onderzoek door de universiteit Leiden. In dit onderzoek is gekeken naar bijna veertig studies die zich richtten op koolhydraatbeperkte of vetbeperkte diëten voor mensen met diabetes type 2. Erg groot is het verschil tussen beide diëten niet, maar volgens de onderzoeker wordt met dit onderzoek wel afgerekend met de lang bestaande opvatting dat vooral minderen met vet geboden zou zijn.