karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Prijswinnend: verse pasta van linzen

rodelinzenpastaVerse pasta in de vorm van fusilli ('wokkels'), gemaakt van rode linzen, is het product dat de 'Jaarprijs goede voeding 2019' heeft gewonnen. Dit is een prijs die de voedingsindustrie aan zichzelf, of beter: een van de bedrijven, toekent. Criterium vor deze prijs is dat het gaat om een technisch relatief nieuw product, dat een bijdrage levert aan een gezond voedingspatroon voor brede lagen van de bevolking.

Eiwitrijk

De overweging van de vakjury was onder meer dat linzen een niet-dierlijk en vezel- en eiwitrijk product is dat daarom veel vaker gegeten zou moeten worden. Droge fusilli van rode linzen bestond al, maar door deze peulvruchten om te werken tot verse, zachtere pasta wordt het veel aantrekkelijiker om het te kopen. Het is nog biologisch ook en alleen te koop bij Albert Heijn.

Andere vleesvervangers

Voor de Jaarprijs goede voeding waren 41 producten aangemeld. Opvallend is dat de helft van de tien best scorenden producten in zekere zin vleesvervangers zijn. Daartoe behoort bijvoorbeeld ook nummer twee: rodebietenburgers. Er waren nog enkele (semi-)plantaardige 'burgers'. Een eervolle vermelding was er voor een product dat nog niet eens in Nederland verkrijgbaar is: xqeeze.me, een groentensmoothie in knijpverpakking zonder toegevoegde zout, suiker, kleur- of smaakstoffen.