karnemelk-roze
karnemelk is gezond

'Voeding gezonder maken gaat te traag'

zoutstrooiDiverse voedingsmiddelen bevatten nu minder zout of (verkeerd) vet dan tien jaar geleden. Maar dat aanpassen 'duurt verdomd lang, en kan creatiever', vindt Frans Kok, hoogleraar voeding. Over dit onderwerp heeft Kok vandaag op een symposium de voedingsindustrie de oren gewassen.

Boemerang

Kok deed dit op het symposium 'Naar een gezonde voeding', waar veel mensen uit de voedingsindustrie aanwezig waren. 'Het is niet slim om alle verantwoordelijkheid voor goede voeding bij de consument te leggen. Dat krijgt je terug als een boemerang', zei hij.

Vooral het verminderen van zout gaat volgens Kok niet snel genoeg en niet ver genoeg. Kok: 'Maar wat zegt minister Edith Schippers van Volksgezondheid? Dat de industrie al zo veel doet, en dat er dus geen wetgeving hoeft te komen.' Ook de suikerconsumptie is te hoog, liet Kok zien, terwijl mensen nog altijd (veel) te weinig groente en vezels eten.
(Een overzicht van de trage wijzigingen in zoutgehaltes, staat bij de Consumentenbond)

Aanmoediging

Kok zat ook in de jury van de 'Jaarprijs Goede Voeding'. Daarbij werden drie aanmoedigingsprijzen uitgereikt. Koks 'aanmoediging' bij twee van die producten was dat ze het met minder zout moesten proberen. Het derde product kreeg als aanmoediging om meer groente te gebruiken.

'Geld verdienen' staat centraal

Tijdens dit symposium, georganiseerd door MyBusinessMedia, sprak ook 'smaakprofessor' Peter Klosse. Zijn kritiek was ook ongezouten: 'Ons denken over eten, koken en gezondheid wordt bepaald door degene die daar belang bij hebben.'

Het businessmodel van de voedingsindustrie is nu 'geld verdienen', zei Klosse. 'Dat moet echt helemaal anders. Er is een ander paradigma nodig'.